Menu

Small Axe

Alles wat je moet weten over ‘Small Axe’: een nieuwe filmreeks van Steve McQueen

De langverwachte filmreeks Small Axe wordt vanaf 18 november wekelijks op de woensdag om 22:00 uur uitgezonden op BBC First. Maar wat is het eigenlijk voor filmreeks?

Small Axe bestaat uit een aantal nieuwe, originele films van filmmaker Steve McQueen, winnaar van een Academy Award en meerdere BAFTA's en Golden Globes. De films spelen zich af in de jaren 60, 70 en 80 en vertellen elk een ander verhaal rondom de West-Indische gemeenschap in Londen, waarbinnen ondanks racisme en discriminatie levens zijn geschapen door pure wilskracht. Hoewel de films zich tientallen jaren geleden afspelen, zijn de verhalen nog even belangrijk en actueel als toen. Small Axe is een viering van het plezier, de schoonheid, de liefde, de vriendschap, de familiebanden, de muziek en zelfs het eten van de zwarte gemeenschap. De films gaan, elk op een andere manier, over zwaarbevochten successen en bieden hoop en optimisme voor 2020.

Vijf boeiende weetjes over deze baanbrekende filmreeks:

1. Het eerste idee voor Small Axe ontstond ruim tien jaar geleden.

Het zaadje voor Small Axe werd elf jaar geleden al geplant! McQueen zei hierover: “Oorspronkelijk wilde ik een tv-serie maken. Gaandeweg kwam echter het besef dat de verhalen op zichzelf staande films moesten worden die deel uitmaakten van een groter geheel. Small Axe verwijst tenslotte naar een Afrikaans gezegde dat zoveel betekent als ‘samen staan we sterk’. De filmreeks, die zich afspeelt in de West-Indische gemeenschap van Londen, vertelt over alles wat de gemeenschap tegen alle verwachtingen in heeft bereikt. De reeks is als een liefdesbrief aan de veerkracht, de overwinning, de hoop, de muziek, het plezier, de liefde, de vriendschap en de familiebanden van de zwarte gemeenschap. O, en aan het eten niet te vergeten!”

2. De verhalen van Small Axe zijn heel persoonlijk en stuk voor stuk uit het leven gegrepen.

Volgens McQueen zijn alle verfilmde verhalen hem verteld door zijn ouders of zijn tante en gebaseerd op eigen ervaringen met discriminatie uit zijn jeugd in de jaren 70 en 80. “Het zijn onze verhalen. Ik voel me persoonlijk verbonden met al deze verhalen. Tijdens het schrijven van de scripts samen met Courttia Newland en Alastair Siddons werden al mijn zintuigen geactiveerd. Beelden, geuren, texturen en oude gewoontes: alles kwam weer helemaal terug.”

3. Er zijn vijf films in totaal, elk met een andere focus, een ander perspectief en een andere sfeer.

Hoewel alle films zich in dezelfde tijdsgeest en op dezelfde plek afspelen, zijn het op zichzelf staande verhalen die je los van elkaar kunt kijken. De vijf films hebben elk een eigen titel: Mangrove, Lovers Rock, Red White and Blue, Alex Wheatle en Education. Steve McQueen staat erom bekend dat hij al zijn films op band opneemt, dus toen McQueen en zijn team de verschillende films voor Small Axe gingen maken, bespraken ze vooraf zorgvuldig hoe ze de sfeer van elke film het beste konden neerzetten. McQueen: “Elke film is anders, we wilden niet met een sjabloon werken. Ik vond het veel belangrijker om te bekijken wat elk verhaal nodig had. Daarom is Mangrove opgenomen op 35-mm film en de andere films op 16-mm film en digitaal en zijn er verschillende beeldsnelheden gebruikt. Uiteindelijk is het het verhaal dat telt.”

4. De eerste twee films van de filmreeks, ‘Mangrove’ en ‘Lovers Rock’, zijn geselecteerd door het Filmfestival van Cannes.

Toen dit nieuws bekend werd, besloot McQueen de films op te dragen aan George Floyd en alle andere zwarte mensen die in de VS, het Verenigd Koninkrijk en elders ter wereld zijn vermoord om wie ze zijn. Zoals Bob Marley ooit zong: “If you are the big tree, we are the small axe."

5. In de filmreeks spelen talloze bekende namen mee, waaronder een paar oude bekenden op BBC First. De selectie van de definitieve cast nam jaren in beslag!

McQueen en zijn casting director namen meerdere jaren de tijd om de perfecte cast te selecteren! McQueen: “Gary en ik waren op zoek naar jong talent; briljante zwarte acteurs die nog geen kansen hadden gekregen. Het heeft iets magisch en interessants om met aanstormende talenten te werken.”

Gelukkig voor ons stelde het team van Small Axe een sterrencast samen met onder andere John Boyega (Star Wars), Letitia Wright (Black Panther, Black Mirror), Malachi Kirby (Curfew, Black Mirror, Roots), Shaun Parkes (Lost In Space, Line of Duty) Rochenda Sandall (Line Of Duty, Black Mirror: Bandersnatch), Alex Jennings (Victoria, Gold Digger, The Crown) en Jack Lowden (Mary Queen Of Scots).

Voor fans van Line of Duty is Small Axe een ware traktatie! Misschien herken je Rochenda Sandall als Lisa McQueen uit seizoen 5 van de serie, en Shaun Parkes die in seizoen 3 hoofdinspecteur Terry Reynolds speelde. Let ook op Alex Jennings. BBC First-kijkers kennen haar wellicht als Julia’s ex-man Ted in Gold Digger!

Small Axe is een filmreeks die je niet mag missen! Deze geweldige nieuwe filmreeks wordt vanaf 18 november elke woensdag om 22:00 uur uitgezonden op BBC First.

By Martha Hughes