Menu

BBC First Benelux – Het beste van 2018-19

Met de feestdagen is het einde van dit jaar in zicht. Tijd dus voor een overzicht van het beste van BBC First in 2018. Maak je op voor het feestje dat we vieren vanwege een jaar vol geweldige BBC-series. Blijf tot het einde en ontdek wat voor schitterende programma's we in 2019 voor je in petto hebben.

Dus: trek die foute kersttrui aan – die je zo zorgvuldig achter in je kast had verstopt – en zet een kerstmuts op. Maak warme chocolademelk, houd je niet in en versier 'm met slagroom, marshmallows, chocoladevlokken, en natuurlijk nog wat oliebollen erbij. Steek gezellig wat kaarsen aan en kruip lekker op de bank, terwijl we in de stapel cadeautjes van het afgelopen jaar duiken.

De eerste maand van 2018 op BBC begon met vuurwerk en een nieuw seizoen van Silent Witness. De serie werd voor het eerst uitgezonden in 1996 en sindsdien is de cast flink gewijzigd. Maar in seizoen 21 keerde de fantastische Emilia Fox terug als forensisch patholoog Dr. Nikki Alexander. Zij en haar toegewijde team (Liz Carr, Richard Lintern, David Caves) werken nauw samen met de Londense politie bij het oplossen van flink wat geheimzinnige moorden. Soms is de beste getuige een dode.

We reizen terug in de tijd – als ik me nog kan herinneren waar ik de T.A.R.D.I.S. heb geparkeerd – naar het Londen van het begin van de jaren zestig en worden weer ontvangen door de nonnen en verpleegkundigen van Nonnatus House. Terwijl ze hulp verlenen aan de aanstaande moeders van het Londense East End worden ze zowel persoonlijk als professioneel op de proef gesteld. Seizoen 7 zorgde voor een kleine domper op de feestvreugde, omdat we afscheid moesten nemen van de mooie Barbara (Charlotte Ritchie). We bleven die laatste, ontroerende ogenblikken een beetje rondhangen bij haar graf, dat was versierd met een rode roos en een speelgoeddraaimolentje. Verdriet en vreugde gaan echter hand in hand en we zagen zowel nieuwe als vertrouwde gezichten in het klooster. Leonie Elliot (Black Mirror) versterkte de cast als de Caraïbische verloskundige Lucille Anderson en er werd nadrukkelijk gezinspeeld op een terugkeer van verpleegkundige Trixie (Helen George).

En wat denk je, we zijn nog steeds in januari! Maar tijd om te vertrekken voor onze eerste vakantie dit jaar wanneer we detective Jack Mooney (Ardal O'Hanlon) volgen naar het zonovergoten eiland Saint-Marie. Vredig, vind je niet? Helaas niet. Zelfs in het prachtige Caraïbische gebied wordt je dag uiteindelijk altijd verpest door een misdrijf.

In seizoen 7 van Death in Paradise gaat Jack de uitdaging aan in een poging om indruk te maken op de commissaris en zijn stempel te drukken op het eiland. Gelukkig kan hij rekenen op zijn team wanneer hij een paar vrijwel onmogelijke mysteries moet oplossen.

Word wakker! We zijn terug van onze eilandvakantie en bevinden ons in februari. Voordat we terugkeren naar het stadsleven, mogen we wat tijd doorbrengen op het Engelse platteland: glooiende heuvels vol kleine dorpjes, landelijke parochiekerkjes en grote landhuizen. En een flinke dosis moord.

Maar maak je geen zorgen, want in seizoen 6 van Father Brown keert Mark Williams (uit Harry Potter) terug als de charmante lokale priester en amateur detective. Er dreigt echter wel gevaar van de kant van zijn oude vijand Katherine Corven, die wraak wil nemen op Father Brown nadat ze plotseling is vrijgelaten uit de gevangenis. Ik denk dat we maar naar maart moeten gaan in de hoop dat het daar veiliger is.

Misschien liggen we wel te slapen, of te dromen als maart arriveert met een serie die compleet nieuw is voor BBC – Shakespeare en Hathaway: Private Investigators. Nee, niet William en Anne. Hoewel deze grappige detectiveserie wel is opgenomen in de geboorteplaats van Shakespeare, Stratford-upon-Avon. Twee bekende tv-gezichten, Jo Joyner en Mark Benton, schitteren als de babbelzieke, voormalig kapster Luella ‘Lu’ Shakespeare en de niet-in-vorm en altijd-te-weinig-geld-op-zak inspecteur Frank Hathaway. Het zeer onwaarschijnlijke en enorm grappige detective-duo ontdekt al snel dat het in hun schilderachtige theaterstadje niet zo rustig is als het lijkt.

Schrik niet. Onze volgende serie in maart dropt ons meteen aan het front voor seizoen 3 van Our Girl. We gaan naar het buitenland, maar niet op vakantie. Serie 3 brengt vrouwelijke legerarts Georgie (Michelle Keegan) en de hechte soldateneenheid uit het tweede peloton van een humanitaire missie in Nepal, dwars door Afghanistan, naar een Nigeriaans vluchtelingenkamp. Met de komst van oude vlam Elvis (Luke Pasqualino) en nieuwe rekruut Maisie (Shalom Brune-Franklin) die om haar aandacht vragen, krijgt Georgie te maken met de hoogte- en dieptepunten van het legerbestaan, terwijl zij ook haar eigen strijd moet leveren.

Wanneer de soldaten worden geconfronteerd met ontvoeringen en moordaanslagen, moeten zij het ultieme gevecht aangaan: tussen hoofd en hart.

Ik hoop dat het allemaal gezellig blijft, al ben ik bang dat er toch wat conflicten dreigen: deze familie staat al voor de echtscheidingsrechter voordat hun relatie begint te wankelen In het nieuwe familiedrama The Split volgen we Hannah Defoe (Nicola Walker), een lid van een familie waarvan iedereen werkzaam is als echtscheidingsadvocaat bij hetzelfde kantoor.

Na een stevige ruzie treedt Hannah in dienst van een concurrerend kantoor waar ze weer in contact komt met de enige andere man van wie ze zich ooit kon voorstellen dat ze haar leven met hem zou delen. En haar vervreemde vader keert na dertig jaar terug. Het klinkt vermoeiend maar het zorgt wel voor een succesvolle serie.

Daar gaat de bel! Met de maand juni zijn we halverwege ons tv-jaar zijn. Het perfecte moment voor het eerste verhaal van Agatha Christie dat voor BBC werd bewerkt door scenarioschrijfster Sarah Phelps, ook verantwoordelijk voor het script van ‘A Casual Vacancy’ van J.K. Rowling. Een welgestelde filantroop wordt vermoord en haar zoon Jack overlijdt in de gevangenis, beschuldigd van de moord op zijn moeder. Een jaar later arriveert er een mysterieuze vreemdeling die de onschuld van Jack komt bewijzen. Als zijn verhaal klopt, is de moordenaar nog steeds in de familie. In de bewerking van een van de meest bevredigende verhalen van Christie bestaat de cast uit een keur aan bekende gezichten, waaronder Bill Nighy en Anna Chancellor. Moord, plotwendingen en een fantastische cast. Kan het nog beter?

Jazeker! In september volgt de tweede portie Christie-magie. Hoe goed ken je de persoon naast je? Dit is de vraag die van Agatha Christie de best verkopende schrijfster aller tijden maakte. And Then There Were None pronkt met een cast die vrijwel alleen maar uit sterren bestaat, waaronder Charles Dance (Game of Thrones) en Aidan Turner (Poldark). Tien vreemden, ieder beschuldigd van een verschrikkelijk misdrijf, worden naar een woning op een eiland gelokt en merken al snel dat ze zijn overgeleverd aan hun onbekende gastheer.

And Then There Were None is al vaak bewerkt maar dit is de eerste tv-bewerking die het oorspronkelijke, niet zo vrolijke einde laat zien.

Let op allemaal, het is tijd voor de eindsprint! Samen met oktober verwelkomen wij een derde serie van Agatha Christie. In de tweede BBC-bewerking van een Agatha Christie-verhaal door Sarah Phelps wordt de cast aangevoerd door Toby Jones en Kim Cattrall. Witness for the Prosecution is de perfecte ‘film noir’ voor het Londen uit de jaren twintig. Het is een spannend tweedelig drama over de moord op de rijke en betoverende Emily French. Al het bewijsmateriaal wijst in de richting van haar jonge minnaar Leonard, maar hoe zal de jury beslissen?

De koude dagen en Idris Elba horen bij elkaar als brood en boter, of als een aantrekkelijk grijzende baard en een warme wollen winterjas. In seizoen 4 stelt Luther zichzelf nogal nuchter voor: “Wellicht heb je een aantal dingen over mij hebt gehoord die waar kunnen zijn.” Als dat is hoe Luther zichzelf voorstelt aan zijn collega’s, kun je maar beter uitkijken dat jullie geen vijanden worden.

Na zijn verlof, waarin hij een teruggetrokken leven leidde aan de Engelse kust, keert Luther terug naar Londen om het spoor te volgen van een kannibaalse moordenaar, terwijl hij tegelijkertijd ook probeert om de waarheid te achterhalen achter de ogenschijnlijke dood van Alice. Omdat het moeite kost de moordenaar overal te volgen, wordt deze zaak al snel een beproeving die Luther dichter bij de afgrond brengt dan ooit daarvoor.

Dat was het. 2018 is uitgepakt, maar er liggen nog meer cadeautjes onder de boom. 2019 is niet zo ver meer en er zijn heel veel programma's van BBC om je op te verheugen. Waarom neem je niet alvast een kijkje?

In 2019 kunnen fans zich verheugen op Emilia Fox in haar 14e seizoen als Dr. Nikki Alexander. Ook David Caves, Liz Carr en Richard Lintern keren weer terug. Hoewel niet veel bekend is over het 22e seizoen, heeft acteur Richard Lintern gezegd dat in de nieuwe serie een nog grotere rol zal zijn weggelegd voor Londen.

Een nieuw jaar, een nieuw seizoen van Call the Midwife. Harry Potter-ster Miriam Margolyes – die voor mij altijd professor Spronk zal blijven – sluit zich aan bij de cast voor de kerstspecial en de eerste aflevering van seizoen 8. Fenella Woolgar (Victoria & Abdul) en Ella Bruccoleri (Genius: Picasso) verhuizen naar Poplar als nieuwkomers Hilda en Frances, en (joepie!) Helen George keert terug als verpleegkundige Trixie Franklin.

In seizoen 8 van Death in Paradise speelt Shyko Amos de rol van agent Ruby Patterson. Zij heeft, hoe zal ik het zeggen, een vrij unieke kijk op misdaadbestrijding. Van een lokale radio-dj die tijdens een live-uitzending wordt vermoord tot een dierenverzorger die wordt gedood door een giftig dartpijltje: Jack en zijn team zitten duidelijk niet om werk verlegen.

Welkom terug in het mooie Engelse landschap. Laten we gewoon even een frisse neus halen en niet letten op Father Brown die zich op een donkere en een stormachtige avond heeft buitengesloten, terwijl er een moordenaar op vrije voeten rondloopt. Maak je niet druk over de ontvoering van Lady Felicia en Mrs McCarthy. Ik ben ervan overtuigd dat het allemaal wel los zal lopen.

Een nieuwe bewerking van de 19e-eeuwse klassieker Les Misérables van Victor Hugo zit boordevol bekende acteurs en deze keer hoeft niemand van hen te zingen. Een dappere keuze gezien het succes van de langlopende musical en de met een Oscar bekroonde Hollywood-film. Dominic West leidt de cast als Jean Valjean, met David Oyelowo als de geobsedeerde en gemene politieman Javert. Olivia Colman speelt de rol van de slechte Madame Thénardier en we zien Lily Collins als Fantine. De zesdelige serie is bewerkt door Andrew Davies (War and Peace, House of Cards) en er zal diep worden gespit in het verhaal van liefde, revolutie en overleving, waarbij de sterke en innemende personages kleurrijk tot leven worden gebracht.

Als je erin slaagt om Richard Gere (Chicago, Pretty Woman) te contracteren voor zijn eerste grote televisierol in dertig jaar, kun je maar beter zorgen voor een goed verhaal. MotherFatherSon is een achtdelige, oorspronkelijke dramaserie, bedacht en geschreven door Tom Rob Smith (The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story).

Het verhaal draait om de zieke relaties tussen een moeder, een vader en eh..., de laatste ben ik vergeten.

Hoe dan ook, Gere speelt Max, de eigenaar van een van 's werelds meest invloedrijke media-imperia. Wanneer de zelfvernietigende levensstijl van zijn zoon Caden (Billy Howle) uit de hand begint te lopen, hebben hij en zijn vervreemde vrouw Kathryn (Helen McCrory) zeer uiteenlopende opvattingen over de beste manier om hem te steunen.

En tot slot: hij pronkt dan misschien niet met de snor die het handelsmerk is van Hercule Poirot, maar John Malkovich in de rol van de iconische detective staat nu al boven aan de lijst van tv-programma's die je in 2019 moet zien. Malkovich wordt omringd door een collage van bekende gezichten, onder wie Ron Wemel, ik bedoel Rupert Grint, als inspecteur Crome.

In 2019 kunnen we ook kijken naar de bewerking van de ABC Murders, opnieuw van de hand van de ongeëvenaarde Sarah Phelps.

Poirot krijgt te maken met een seriemoordenaar die alleen bekend is als ‘ABC’. Met behulp van het Britse spoorwegennet slaat de moordenaar systematisch toe en het enige wat hij achterlaat, is een exemplaar van het ABC-spoorboekje.

Poirot moet een manier vinden om zijn nemesis te overwinnen, en daarbij zal heel zijn persoon ter discussie komen te staan: zijn gezag, zijn integriteit, zijn verleden, zijn identiteit.

En toen was 2018 helemaal uitgepakt. Ik hoop dat je heb genoten van de kleine rondleiding langs het beste van BBC First. Met 2019 in het vooruitzicht zijn er nog zo veel meer geweldige BBC-programma's te verwachten. Wat waren jouw favoriete series en momenten van 2018? Verheug je je op een fantastisch 2019 op BBC First? Ik in ieder geval wel.

Ik wens jullie namens iedereen van BBC heel gezellige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

By Alexandra Wilbraham