Menu

Call The Midwife

Een voorproefje: Call the Midwife kerstspecial

Wie had kunnen bedenken dat toen Call The Midwife in 2012 voor het eerst op tv verscheen, het zo'n onuitwisbare indruk zou maken op kijkers in de hele wereld en de winsten van tissuefabrikanten overal zou laten exploderen!

De serie is gebaseerd op de veel verkochte memoires van Jennifer Worth, een verloskundige werkzaam in het straatarme Londense East End van de jaren vijftig. Call The Midwife gaat over uitersten: geboorte en soms de dood, hoop en wanhoop, absolute vreugde en groot verdriet, voorspoed en tegenslag.

Het verhaal speelt zich af rondom Nonnatus House, een klooster in het district Poplar in Londen, en neemt ons zonder enige terughoudendheid mee in emotionele en alledaagse situaties doordrenkt met spiritualiteit, geloof en een sterk gevoel van saamhorigheid.

De maker van de serie en belangrijkste schrijver, Heidi Thomas, stelde onlangs vast wat de essentie is van het programma: “Nonnen vormen het kloppende hart van Call The Midwife. Zij zijn wijs, hardwerkend, meelevend en hebben naast het geduld van een engel ook de tekortkomingen en gebreken van gewone vrouwen.” Dankzij de serie konden we kennismaken met onvergetelijke en inspirerende personages onder de nonnen en vroedvrouwen van Nonnatus House.

De eerste drie seizoenen draaiden om de fietsende Jenny Lee, een personage gebaseerd op Jennifer Worth. De echte Jennifer stierf net voor het eerste seizoen uitkwam, wat een extra lading gaf aan de start van de serie. De aanvankelijk naïeve Jenny is afkomstig uit een goed milieu. Ze is verstandig en lief, maar kampte vaak met een gebroken hart. Haar knipperlichtrelatie met de leuke Jimmy stal onze harten. Jenny trouwde uiteindelijk met Phillip Worth, de neef van een aanstaande moeder, en verruilde Nonnatus House voor het Marie Curie-ziekenhuis in Hampstead waar ze zich ging wijden aan de zorg voor terminale patiënten. Hoewel ze was vertrokken, werd ze nooit vergeten, niet in de laatste plaats vanwege de prachtige wijze waarop Vanessa Redgrave als de oudere Jenny het verhaal van de serie vertelt.

Toen actrice Jessica Raine na drie seizoenen vertrok, had het slecht kunnen aflopen met de serie. Maar het tegendeel was waar: de serie behaalde het ene succes na het andere aangezien de andere personages in Nonnatus House meer dan hun ‘mannetje’ konden staan.

Wie houdt er nu niet van de upper-class maar stuntelige, aardige hoofdverpleegkundige Camilla ‘Chummy’ Fortescue-Cholmondeley-Browne, een rol van Miranda Hart. Met haar bijna 1 meter 90 en schoenmaat 46 werd ze verliefd op een plaatselijke politieagent. Ze worstelde met haar ijzige en hooghartige moeder, maar uiteindelijke verzoenden de twee zich toen Chummy haar zieke moeder op haar sterfbed verzorgde. Tijdens Chummy’s eigen, onvoorstelbaar lange en moeilijke barensweeën en bevalling van haar kind, zagen we de vroedvrouwen en verpleegkundigen als een eensgezind blok dat haar continu verzorgde en daarmee het leven redde van zowel moeder als kind.

Liefde is een constant thema in Call The Midwife, dus toen zuster Bernadette verliefd werd op weduwnaar Dokter Turner werd ook dat een favoriete verhaallijn. Wat waren we blij toen hij in de stromende regen, samen met zijn schoolgaande zoon Timothy, op zoek ging naar haar nadat ze zelf was vertrokken uit het TB-sanatorium, en op die manier hun liefde bezegelde. Het moment dat zij haar echte naam Shelagh weer aannam, realiseerden we ons hoe radicaal het leven van een non verandert door haar intrede in het klooster. Shelagh werd een warme stiefmoeder voor de opgroeiende Timothy, en na de adoptie van een dochter en vervolgens de zwangerschap van hun eigen kind, verwierf de familie Turner een belangrijke positie binnen de serie.

Terwijl zuster Bernadette weer Shelagh werd, bekeerde beroepsverloskundige Cynthia zich tot zuster Mary Cynthia. Tragisch genoeg werd ze aangevallen door een man die de vrouwen van Poplar al langere tijd terroriseerde. Haar woede over het gebeurde keerde zich tegen God. De scènes van haar latere zenuwinstorting en de elektrotherapie in een naargeestig psychiatrisch ziekenhuis vormden een van de meest hartverscheurende verhaallijnen waarin we een van onze favoriete personages zagen.

Call The Midwife schrikt er niet voor terug haar trouwe publiek van tijd tot tijd te choqueren.

Pam Ferris was als zuster Evangelina de pittigste van de serie. Ze groeide op in extreme armoede en ontwikkelde daardoor een bitse, zakelijke en soms botte manier van doen, maar daaronder verborg zij een hart van zuiver goud. Toen zij onverwacht overleed aan een tweede beroerte grepen de kijkers massaal naar de tissues. Toen zuster Julienne de begrafenisondernemer mededeelde dat ze geen geld hadden om haar begrafenis te betalen, huilden we. Maar toen de jonge man haar zei dat alles al was betaald, hadden de Call The Midwife-fans nog meer tissues nodig. Hij vertelde dat er ooit een baby was geweest die twee maanden voor de uitgerekende datum werd geboren. Zuster Evangelina was niet van de zijde van de moeder geweken en had haar zeven dagen lang verzorgd. Hij dacht er niet over om ‘ook maar een cent’ aan te nemen. Hij vertelde dat hijzelf deze baby was, en op deze manier wilde hij haar terugbetalen. De inwoners van East End stelden zich op langs de route van de rouwstoet, van Nonnatus House tot aan de kerk.

Op een dag, als de serie ooit eindigt, zal Call The Midwife – ondanks de tientallen prachtige en inspirerende personages die we hebben leren kennen en van wie we zijn gaan houden, zoals Linda Bassett als zuster Phyllis Crane of Charlotte Ritchie als verpleegkundige Barbara Hereward – ongetwijfeld worden herinnerd als het verhaal van Trixie.

De weg die het personage van Helen George moet afleggen, vormt het onderliggende verhaal van Call The Midwife. Trixie lijkt op het oog een lief maar losbandig meisje, dat vooral plezier wil hebben, drinkt en rookt en de andere verloskundigen aanmoedigt om modieuzere kleding te dragen. Maar losbandig is ze niet, en in een van de eerste afleveringen, toen een opgewonden man zich aan haar opdrong en van alles insinueerde, werd duidelijk hoe deugdzaam Trixie was. Bij de fans werd ze erg geliefd, natuurlijk vanwege de levens die ze redde, haar steun aan de andere verpleegsters en nonnen, en haar verstandige adviezen aan de inwoners van Poplar die haar ouder deden lijken dan haar leeftijd. Maar de kijkers werden ook geraakt door haar mislukte romance met dominee Tom en het drankprobleem dat ze geleidelijk aan ontwikkelde.

Toen we aan het eind van het laatste seizoen zagen hoe Trixie uit East End vertrok om bij haar peettante in Portofino aan haar drankprobleem te gaan werken, vroegen kijkers zich af of dit misschien de laatste keer was dat we deze meest glamoureuze bewoner van Nonnatus House zagen. Het goede nieuws is dat Trixie dit jaar hartelijk zal worden verwelkomd in de kerstspecial, compleet met een nieuwe garderobe uit Parijs. We kunnen niet wachten!

De Call The Midwife kerstspecial 2018 wordt op eerste kerstdag uitgezonden op BBC First om 21.00 uur, en op 22 januari om 21.00 start een gloednieuw seizoen.

By Steve Coats-Dennis