Menu

Call the Midwife

Call the Midwife keert terug: ontdek het waargebeurde verhaal achter de serie!

Nu het langverwachte 9de seizoen van Call the Midwife eraan komt, kijken we naar de echte gebeurtenissen waar de hitserie op is gebaseerd. Maak je klaar voor het nieuwe seizoen vanaf dinsdag 14 januari om 21:00 uur op BBC First!

Call the Midwife brengt vreugde op ons scherm (en in ons leven) sinds 2012. We houden van deze serie die ons altijd weer aan het lachen en huilen krijgt - soms allebei in één aflevering. Het is een ontroerende serie die onze aandacht weet vast te houden met nieuwe verhaallijnen en kleurrijke personages. Maar het zal je misschien verbazen dat de serie is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Londense verloskundige Jennifer Worth. Voordat we verder ingaan op seizoen 9, is hier het echte verhaal achter de geliefde serie.

De serie is gebaseerd op een boekentrilogie

Jenny was een jonge verloskundige in de Londense wijk East End in de jaren 1950. Ze werkte meer dan 20 jaar als verloskundige en publiceerde vanaf het jaar 2000 haar memoires in drie boeken. Haar eerste boek, ‘Call the Midwife: A True Story of the East End in the 1950s’ (in het Nederlands uitgegeven als ‘Haal de vroedvrouw!') is de belangrijkste inspiratiebron voor de serie. Hierin komen de uitdagingen van Jenny en haar collega's in de Londense ziekenhuizen uitgebreid aan bod.

Veel personages zijn gebaseerd op echte mensen

Jenny Worth is de echte verloskundige achter Call the Midwife
Jenny Worth is de echte verloskundige achter Call the Midwife

De meisjesnaam van Jennifer Worth is Lee; het is dus geen verrassing dat het personage Jenny Lee grotendeels gebaseerd is op de auteur zelf. Maar ook veel andere verloskundigen in de serie zijn gebaseerd op echte collega's van Jenny, hoewel de meeste namen zijn veranderd. Cynthia is het enige personage van wie de naam hetzelfde is gebleven. In de serie wordt zij vertolkt door de getalenteerde Bryony Hannah.

De zusters van Nonnatus House zijn gebaseerd op een echt nonnenklooster

Jenny heeft in verschillende ziekenhuizen samengewerkt met de Community of Sisters of Saint John the Divine. In haar memoires heeft ze hiervoor het pseudonym ‘Sisters of St. Raymond Nonnatus’ gebruikt; deze naam vormde de inspiratiebron voor het ‘Nonnatus House’ in de serie.

De show is erg populair onder de echte zusters!

Zuster Margaret Angela King mist nooit een aflevering. (Foto door Andrew Fox)
Zuster Margaret Angela King mist nooit een aflevering. (Foto door Andrew Fox)

Toen het eerste seizoen in 2012 in het Verenigd Koninkrijk op tv kwam, werden de zusters van de Anglicaanse Community of St John the Divine groot fan. Elk weekend legden de zusters een uur lang een gelofte van stilte af, pakten een kopje thee en koekjes erbij en zetten de tv aan om naar de serie te kijken. Een van de zusters, Teresa French, heeft nog meegemaakt dat Jennifer Worth met de zusters samenwerkte. Ze vindt het geweldig dat de serie zo populair is. Een andere zuster, Christine Hoverd, prees de show met de woorden: “Dit is een van de eerste programma's waarin te zien is hoe het toen was in Oost-Londen; de armoede en hoe vrouwen leefden. Niemand gelooft dat het zo erg was.”

De auteur heeft haar verhalen nooit tot leven zien komen

Helaas is Jenny Worth in 2011 op 75-jarige leeftijd overleden. Ze heeft de tv-serie die gebaseerd is op haar leven dus nooit gezien. Maar de populariteit van Call the Midwife is een blijvende erfenis die ervoor zal zorgen dat Jenny's verhaal nog vele jaren met liefde zal worden herinnerd.

Wat staat ons te wachten in seizoen 9?

Het nieuwe seizoen begint in 1965 en Nonnatus House zoals wij het kennen dreigt te verdwijnen! De zusters krijgen het schokkende nieuws dat er plannen zijn om het huis te slopen... het is nog maar de vraag of de gekoesterde plek kan worden gered! Heidi Thomas, bedenker van de serie, belooft dat dit seizoen vol zit met drama: “Na een magische kerstervaring in de Hebriden met wilde zeeën, stormachtige luchten en een paar erg ongehoorzame schapen, keren we terug naar de harde realiteit van het stadsleven. De maatschappij verandert snel en we zien hoe Nonnatus House op haar grondvesten schudt.”

Het nieuwe seizoen weerspiegelt de veranderlijke tijden waarin East End zich in 1965 bevindt; het overlijden van Winston Churchill, het toenemende aantal woontorens en de verspreiding van oude en nieuwe ziektes. Onze verloskundigen komen een overvloed aan uitdagingen tegen die ze moeten zien te overwinnen.

Misschien zien we ook hoe eerdere verhaallijnen zich verder ontwikkelen. Hoe zal het verdergaan met de romance tussen verpleegster Lucille Anderson en de jonge Cyril Robinson? Gaat het Violet Buckle voor de wind op politiek vlak? En hoe gaat verpleegster Valerie Dyer verder na de verschrikkelijke ontdekking van de dodelijke, illegale kliniek van haar oma? We kunnen ook niet wachten om te zien hoe de verhaallijnen van de nieuwste personages zoals zuster Frances en zuster Hilda zich zullen ontwikkelen!

Kijk vanaf 14 januari elke dinsdag om 21:00 uur naar Call the Midwife op BBC First. Al dat drama wil je niet missen!

By Martha Hughes