Menu

Catastrophe

Vier ‘catastrofale’ redenen om te kijken naar het laatste seizoen van deze onconventionele romcom

Seizoen 4 van Catastrophe begint woensdag 18 september om 22:00. Mis het niet!

Het klassieke verhaal van ‘boy meets girl’, maar hier... beleeft jongen een wild weekend met meisje, vliegt 6000 kilometer terug over de Atlantische Oceaan en hoort dan dat hij haar heeft bezwangerd! Kijkers van over de hele wereld zijn verliefd geworden op het verhaal van Sharon en Rob, het onwaarschijnlijke duo dat zowel voor als achter de camera de hoofdrol speelt in de bekroonde romcom ‘Catastrophe'.

Ondanks de vaak rafelige randjes, verknipte humor en ordinaire geintjes geeft de serie rampzalige en pijnlijke situaties een herkenbare en hartverwarmend charme; Catastrophy heeft onze harten gestolen op een manier waarop andere series dat niet is gelukt. Nu het startschot voor het vierde en laatste seizoen met rasse schreden nadert, geven we vier ‘catastrofale’ redenen waarom we zo totaal verknocht zijn aan deze serie en staan te popelen om te ontdekken hoe het verhaal eindigt.

Catastrofale reden 1: de stekelige mensen

Terwijl de meeste series wanhopig hun best doen om sympathieke personages te creëren in de hoop ons in te pakken, doet Catastrophe precies het tegenovergestelde. In plaats van de scherpe randjes van hun karakters te verzachten en zo mogelijk in te boeten aan authenticiteit, kiest deze serie ervoor elk individu genadeloos eerlijk te portretteren. De personages hebben iets stekeligs waar ieder van ons zich mee kan identificeren, want uiteindelijk is niemand perfect! We kunnen dan ook niet wachten om te zien hoe de gebeurtenissen zich ontvouwen voor deze zo vreselijk herkenbare mensen.

De personages in Catastrophe zijn misschien niet allemaal even sympathiek, toch houden we van ze!

Catastrofale reden 2: de gekmakende chaos en humoristische wanhoop

Laten we eerlijk zijn: de relatie en de levens van Rob en Sharon zijn chaotisch en drijven ons soms tot wanhoop. Maar daarin schuilt juist ook de schoonheid van deze recht-voor-zijn-raapserie. Kennen we niet allemaal die momenten die zo absurd chaotisch en hopeloos zijn dat ze ronduit grappig worden? Catastrophe weet dit perfect weer te geven en in seizoen 4 zal dat niet anders zijn. Het stel blijft worstelen met het ouderschap en Robs wanhoop klinkt door in zijn geestige uitspraak: “Voor mij voelt het hebben van een kind alsof je in een Formule 1-auto stapt. Weet je wel? Boem, het leven is afgelopen. Maar niet op een verkeerde manier!” Reken dus maar op nog veel meer hilarische wanhoop in dit laatste seizoen.

Het leven is niet gemakkelijk, maar Catastrophe ziet de humor ook in momenten van ellende.

Catastrofale reden 3: de dunne lijn van grove grappen

Catastrophe schuwde het nog nooit om de grenzen van humor te verleggen; de grappen zijn beledigend en grof, waardoor je niet anders kunt dan meelachen als een boer met kiespijn. Er wordt buitensporig veel gevloekt en de zwarte humor weelt tierig. Het wederzijdse plagen tussen de stellen in de serie is ook verfrissend hard; niks omtrekkende beweging, de personages drukken op elkaars knoppen, tot in het extreme! Bereid je maar voor op nog veel meer absurde grappen, creatieve beledigingen en regelrechte spot tussen onze favorieten in het vierde seizoen...

Seizoen 4 raakt ons met het eindeloze geplaag en de tenenkrommende momenten waar we zo van houden

Catastrofale reden 4: de frontale onbevreesdheid

Als schrijvers deinzen Rob en Sharon er niet voor terug om onbevreesd en full-on de wrede realiteit van ouderschap, relaties, werk en het leven in het algemeen aan de kaak te stellen. Tepelpraat na de geboorte van de baby tussen Sharon en Fran, of Rob die Sharon bovenop een bord vol eten gooit tijdens hun eerste wellustige rendez-vous - de schrijvers zorgen ervoor dat hun personages gênante situaties niet schuwen; juist dat maakt de serie zo realistisch! Welke bizarre en bijzondere onderwerpen denk jij dat ze dit seizoen zullen aansnijden?

De onbevreesdheid van Rob en Sharon is zo gewaagd en onbeschaamd dat ze ons elke keer weer aan het lachen maken

Dus wat kunnen we verwachten van seizoen 4?

Tijd voor een reality check. Rob (compleet met nekbrace) kan niet anders dan zijn alcoholische misstap bekennen en Sharon om hulp én om vergiffenis vragen. En dat maakt het voor het stel niet makkelijker, bijvoorbeeld wanneer Sharon zich beklaagt dat Rob haar achterlaat voor een meeting van de Anonieme Alcoholisten en hij er treffend op wijst dat ‘je voor alcoholisme nou eenmaal geen examen kunt halen’. Hoewel de confrontatie met Robs probleem voor de personages moeilijk zal zijn, en voor ons soms pijnlijk om te zien, is het een belangrijk (en vaak hilarisch) onderdeel van de reis die in Catastrophe wordt afgelegd.

Ook komt dit seizoen aan bod hoe in lange relaties het vuurtje brandende te houden. In een gesprek over dit onderwerp zei Sharon Hogan: “De meeste langdurige relaties lijken te veranderen in een soort partnerachtige vriendschapsdingen. Voor jezelf wil je niet toegeven dat je geen actieve seksuele relatie hebt. Maar daar praten mensen niet over.” De verschuiving naar dit onderwerp weerspiegelt het karakter en de ontwikkeling van de relatie die we drie seizoenen lang van zo dichtbij hebben gevolgd. Van stormachtige affaire tot passieloos partnerschap; we zijn meegereisd met de realiteit van moderne relaties zoals Sharon en Rob ons die laten zien.

Natuurlijk zal één belangrijke actrice ontbreken in seizoen 4 van Catastrophe: wijlen Carrie Fisher, die Robs moeder Mia speelde, zal schitteren in afwezigheid. Ook het onderwerp van Mia en haar overlijden zullen in het vierde seizoen op emotionele wijze in beeld worden gebracht, dus houd die tissues maar bij de hand voor het roerende eerbetoon aan het personage van Mia en de vrouw die haar tot leven bracht, Carrie.

Personages (net als de cast) rouwen om Mia, die werd gespeeld door wijlen Carrie Fisher

Zal het koppel kunnen omgaan met de genadeloze tsunami van uitdagingen die op hen afstevent, of zien we hun relatie hierdoor uiteindelijk toch ten onder gaan? Zorg ervoor dat je woensdag 18 september om 22:00 klaarzit voor BBC First en ontdek wat er gebeurt!