Menu

Downton Abbey

Herontdek en beleef het klassieke kostuumdrama Downton Abbey

Fans kunnen deze lente hun hart ophalen: Downton Abbey vindt haar nieuwe thuis hier op BBC First! Vanaf 4 mei wordt de hele serie, van begin tot eind, uitgezonden, met iedere werkdag om 19:30 een nieuwe aflevering.

Prachtige kostuums, statige landgoederen, meeslepende plots en Britse acteurs van de bovenste plank; wie houdt er nou niet van Downton Abbey?! Het veelgeprezen en award-winnende drama met miljoenen fans over de hele wereld heeft zijn nieuwe thuis gevonden op BBC First.

De klassieke serie speelt zich af in het begin van de twintigste eeuw en volgt het leven van de ‘upstairs’ bewoners (de aristocraten) en de ‘downstairs’ bewoners (de bedienden) in het landhuis Downton Abbey. De verhalen rond de personages zijn meeslepend: van schijnhuwelijken tot intrigerende affaires, van liefdesverdriet tot tragedies, en van ware liefdes tot levenslange vriendschappen. Het eerste seizoen begint direct met het dramatische nieuws over het zinken van de Titanic en het tragische bericht dat de huidige erfgenaam van Downton zich aan boord bevond. Aangezien Downton volgens de wet alleen kan worden doorgegeven aan een nieuwe mannelijke erfgenaam, komt de oudste dochter van de Crawleys, Lady Mary, niet in aanmerking om het fortuin of het huis te erven. Dus wie wordt de erfgenaam van Downton en wat staat de Crawleys en hun loyale bedienden allemaal te wachten?

De serie zit vol met intrigerende verhaallijnen en interessante personages; het is een genot om je onder te dompelen in het drama van Downton, of je het nu voor de eerste of de vijfde keer kijkt! Lees verder om opnieuw kennis te maken met enkele van Downtons meest karakteristieke personages en herontdek de vreugde van deze fantastische Britse serie.

Violet Crawley - Dame Maggie Smith

Wie is zij? Violet Crawley is een van de meest iconische personages van Downton, gespeeld door de misschien wel nog meer iconische Dame Maggie Smith. Ze is het rigide hoofd van de adelijke familie Crawley; ze heeft twee kinderen, drie kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

Wat is zo fascinerend aan haar? Violet Crawley lijkt misschien wel serieus en kritisch in haar aanpak, maar eigenlijk is ze een van de meest vermakelijke personages. Ze trekt misschien niet altijd als eerste haar mond open of is de luidruchtigste persoon in de kamer, maar wanneer ze iets te zeggen heeft, doet ze dat met het nodige sarcasme en scherpzinnigheid! Ze houdt ervan om anderen hun ongelijk te bewijzen en haar mening te geven wanneer er niet om gevraagd wordt... Ze is al met al een pittige tante, maar ze heeft absoluut het beste voor met haar familie.

**Beste momenten/quotes: **

'’Ik heb geen hekel aan hem, ik vind hem gewoon niet leuk. En dat is iets heel anders.”

"Ik zou het niet weten. Ik heb het nog nooit meegemaakt." — Haar reactie op de vraag hoe ze zich voelt wanneer ze geen gelijk heeft.

Rosamund - '’Waarom zijn de Engelsen zoals ze zijn?'’ Violet - "Sommige zeggen dat het onze geschiedenis is, maar ik geef het weer de schuld.'’

Isobel Crawley – Dame Penelope Wilton

Wie is zij? Isobel Crawley is de moeder van Matthew Crawley, een verre neef van de Crawleys die de enige aangewezen erfgename is van Downton Abbey na de dood van Graaf Robert Crawley. Ze is afkomstig uit de middenklasse; haar overleden man was een arts, haar zoon een advocaat en zelf is ze opgeleid tot verpleegkundige. Ze is bij haar aankomst op Downtown vastberaden om indruk te maken en een vast plekje te veroveren bij haar aristocratische familie.

Wat is zo fascinerend aan haar? Violet Crawley ontmoet eindelijk haar gelijke in de briljante Isobel Crawley. Isobel, vastbesloten om indruk te maken op haar nieuwe familie, houdt er niet van als mensen op haar neerkijken, zoals Violet Crawley. Ze wil bewijzen dat ze net zo scherpzinnig, slim en principieel is als Violet, maar is tegelijkertijd veel gevoeliger en meelevender ten opzichte van anderen en hun gevoelens. Isobel is zeer vooruitstrevend en ruimdenkend, en heeft een grote interesse in de moderne geneeskunde. Ze vindt dat Downton zich moet aanpassen aan de veranderingen in de wereld, en is niet bang om deze gevoelens met anderen te delen, inclusief Violet Crawley. Na verloop van tijd mag Violet zich dan wel een stuk milder tonen ten aanzien van Isobel, maar ze hebben beide nog een lange weg te gaan voordat er een echte vriendschap zal ontstaan!

Beste momenten/quotes:

'’Moeilijk, maar niet onmogelijk!'’ - Als antwoord op Violet, die zichzelf best onmogelijk noemt.

'’Lijkt me zonde om een kans om een ruzie bij te leggen te laten liggen. Is dat niet beter dan het te laten woekeren?" - Tegen Violet Crawley

Isobel – “Ik zie dat als een compliment'’ Violet – “Dan heb je me vast niet goed begrepen'’

**John Bates – Brendan Coyle **

Wie is hij? Bates komt naar Downton in het begin van de serie om aan de slag te gaan als Robert Crawley's butler. Hij en Crawley dienden samen in de Boerenoorlogen. Bates raakte tijdens deze oorlog gewond, waardoor hij voor de rest van zijn leven met een stok moet lopen. Ondanks Bates' fysieke beperkingen is Crawley vastberaden om hem werk te geven, zodat hij nog wat van zijn leven kan maken.

Wat is zo fascinerend aan hem? Bates is een interessant personage; hij heeft een veelbewogen verleden achter de rug en heeft geworsteld met verslavingsproblemen, maar ondanks alles streeft hij er altijd naar om zichzelf te beteren. Bates zal gedurende zijn tijd op Downton de kans krijgen om veel problemen aan te pakken en te overwinnen. Hij zal eveneens bewijzen dat men nooit iemand moet beoordelen op diens fysieke uiterlijk of beperkingen. Zijn vriendelijkheid en gedrevenheid om zichzelf te verbeteren trekt al snel de aandacht van zijn collega Anna Smith (gespeeld door Joanne Froggatt, bekend van de BBC First-serie ‘Blood’). Hun relatie kent vele hoogte- en dieptepunten en neemt je mee in een emotionele achtbaan.

Beste momenten/quotes

“Als je het wil, kun je je leven veranderen. Soms moet je streng voor jezelf zijn, maar je kunt het helemaal veranderen.'’

Anna - “Ik heb je in de steek gelaten" Bates - “Niets is minder waar, je zou me nooit in de steek kunnen laten..."

“De gevangenis was een les voor mij”

Thomas Barrow – Rob James Collier

**Wie is hij? ** Thomas begint zijn carrière op Downton als knecht, maar is een ambitieuze jongeman die grootse plannen heeft. Er is niet veel bekend over Thomas' achtergrond.

Wat is zo fascinerend aan hem? Thomas lijkt soms wel de slechterik van Downton; hij is niet bang om anderen te kwetsen, zodat hij krijgt wat hij wil en is vaak onbezonnen over de gevolgen van zijn daden. Hij is voortdurend gemeen tegen de andere bedienden, vooral tegen Bates na diens aankomst op Downton. Maar er schuilt meer achter dit personage dan op het eerste gezicht lijkt... Zijn persoonlijke worstelingen met zijn geaardheid en gevoelens zijn vaak de oorzaak van zijn defensieve en wrede karakter. Zijn verhaal is bij momenten moeilijk om aan te zien, maar het is tegelijkertijd interessant en belangrijk om te volgen.

Beste momenten/quotes

“Mijn hele leven ben ik slecht behandeld, alleen maar omdat ik anders ben'’

'’Ik ben geen dwaas, meneer Carson. We zijn misschien niet hetzelfde, maar ik ben zeker geen dwaas." —Wanneer hij zichzelf en zijn geaardheid verdedigt ten aanzien van meneer Carson.

Er zijn nog veel meer interessante Downton-personages en -verhaallijnen om te ontdekken, dus waarom herbeleef je de serie niet van begin tot eind? Vanaf 4 mei doordeweeks om 19:30 te zien op BBC First!