Menu

Downton Abbey

Downton Abbey: de hoogtepunten tot nu toe en wat je kunt verwachten van seizoen 5

Goed nieuws! Downton Abbey keert vanaf donderdag 13 augustus om 20:00 uur terug op BBC First! In voorbereiding op seizoen 5 blikken we terug op de hoogtepunten tot nu toe en verklappen we wat je in het nieuwe seizoen kunt verwachten. Nog even en de pracht en praal van Downton is weer op ons scherm te zien!

De hoogtepunten: liefde & romantiek

Een aanzoek met kerst

In seizoen 1 groeiden Mary en Matthew steeds dichter naar elkaar toe en aan het einde van seizoen 2 voegde Matthew de daad bij het woord... met een sprookjesachtig aanzoek! Matthew knielde neer in de sneeuw om Mary ten huwelijk te vragen. Hun kus is zonder twijfel een van onze favoriete romantische hoogtepunten uit de serie.

Mr Bates herenigd met Mrs Bates

Dit stel heeft heel wat voor de kiezen gekregen in hun relatie; van onterecht beschuldigd worden van een misdaad tot traumatische ervaringen. Na zijn vrijlating uit de gevangenis werden Bates en Anna eindelijk weer herenigd in seizoen 3. Een gelukkig moment voor iedereen! Zelfs de collega’s van Bates waren blij hem terug te zien in Downton.

Carson en Mrs Hughes houden elkaars hand vast

Dit was misschien een onbeduidend moment in seizoen 4, maar toen Mrs Hughes en Carson eindelijk elkaars hand vasthielden toen ze de zee in liepen, kregen wij een glimlach op ons gezicht. Zoals je van Downton zou verwachten, is deze romance ingetogen en subtiel, maar onvermijdelijk. Toen Carson zijn hand naar Mrs Hughes uitstrekte en zei: ‘Hou mijn hand maar vast’, kregen veel fans precies waar ze op hoopten.

De hoogtepunten: loyaliteit en vriendschap

Een lijk verbergen

Het was van begin af aan duidelijk dat er in Downton een sterke band bestaat tussen boven en beneden. In seizoen 1 helpt de hulpeloze Anna een lijk te verbergen om de goede naam van Crawley te beschermen, als Mr Pamuk, de geliefde van Mary, een hartaanval heeft gekregen in haar bed. Als dát geen loyaliteit is...

Liefdevolle tweedehandsjes

Nu we het toch over Anna hebben: ze was duidelijk meer dan alleen een hulpje voor de Crawley-zusjes Mary, Sybil en Edith. In seizoen 3 draagt Anna zelfs de blauwgrijze jurk die Lady Mary in seizoen 2 droeg. Zoiets zou in die tijd ondenkbaar zijn geweest. Dit kleine detail is nooit benoemd in de serie, maar het was een knipoog naar de fans om duidelijk te maken dat de relatie tussen Anna en de familie Crawley meer was dan alleen zakelijk. Ze gaven echt om elkaar. Hartverwarmend!

De hoogtepunten: schandalen

Edith voor het altaar

Edith heeft de afgelopen seizoenen geen geluk gehad in de liefde. Maar toen was daar Sir Anthony Strallan in seizoen 3. Hun verloving was op zichzelf al een schandaal, omdat hij veel ouder was dan Edith. Ondanks de tussenkomst van Mary en al het geroddel, bleven ze volhouden dat ze wilden trouwen. Maar hun vreugde sloeg snel om toen Sir Anthony voor het altaar verklaarde: ‘Ik kan dit niet’. Wat een schandaal! Arme Edith...

Sybil neemt de benen met een chauffeur

Ook Lady Sybil raakte in opspraak; de hele familie Crawley was diep geschokt toen haar geheime verhouding met chauffeur Tom aan het licht kwam. Hoewel dit in het begin voor de nodige opschudding zorgde, werd al snel duidelijk dat Tom Branson de perfecte match was voor Sybil en dat de twee jonge geliefden samen een prachtig stel vormen.

De hoogtepunten: Violet Crawley

Downton is een serie vol briljante personages die ons aan het lachen en aan het huilen maken - soms allebei tegelijk. Maar niemand is zo iconisch als Violet Crawley. Het is onmogelijk om slechts een paar hoogtepunten van Lady Grantham uit te lichten. Maar we hebben een aantal van haar grappigste momenten uit het begin van de serie gedeeld op onze Facebookpagina.

Het beste moet nog komen...

Er worden geheimen onthuld. Vooral die van Miss Baxter, en de waarheid is duisterder dan je misschien zou verwachten. Tegelijkertijd blijft Mr Barrow zich misdragen. Zal Lady Grantham erachter komen voordat het te laat is?

Ook de technologie heeft zijn intrede gedaan in Downton. De draadloze radio is zowel boven als beneden in gebruik. Wat modern! De radio komt net op tijd zodat iedereen de fameuze ‘King’s speech’ kan horen.

Natuurlijk is er meer dan genoeg ontluikende romantiek en hartverscheurend liefdesverdriet om naar uit te kijken, waaronder een hartverwarmend aanzoek. Houdt de nieuwste liefde van Lady Mary stand in seizoen 5, of is ook deze liefde gedoemd te mislukken? En zal de spanning tussen Robert en Cora hun relatie nog meer onder druk zetten?

Kijk vanaf donderdag 13 augustus om 20:00 uur naar BBC First om erachter te komen!

By Martha Hughes