Menu

Een terugblik op de beste series van dit jaar en een voorproefje van nieuwe series en seizoenen!

2020 was een jaar als nooit tevoren. Wij van BBC First hopen dat onze kijkers deze moeilijke tijden gezond en wel hebben doorgebracht. Ook dit jaar hebben we gezorgd voor wat ontspanning met een scala aan series, van gedurfde drama's tot comfortabele komedies en bloedstollende misdaadseries.

We blikken terug op een aantal van de beste BBC First-series van dit jaar en laten zien wat we nog voor kerst en 2021 in petto hebben.

Januari Om het jaar te beginnen gingen we terug in de tijd met nieuwe en welbekende kostuumdrama's. De gloednieuwe serie Sanditon bracht de briljante Kris Marshall terug op ons scherm en nam ons mee naar de schitterende wereld van Jane Austen. Ook Call the Midwife keerde na lang wachten terug. We dachten dat het gedaan zou zijn met Nonnatus House, maar gelukkig werden de vroedvrouwen en zusters gered! Lees verder voor meer info over onze feestelijke Call the Midwife-special... Father Brown, een van onze favoriete partners in crime, nam ons in seizoen 8 mee naar het Engelse platteland van de jaren ‘50 om moord, mysterie en chaos te bestrijden.

Februari Met Valentijnsdag in het vooruitzicht zorgden we voor romantiek in een BBC First-jasje: met een flinke dosis misdaad! In Traces zagen we onze favoriet Martin Compston terug op ons scherm, waar hij de jonge Emma hielp de moord op haar moeder op te lossen. Het paar had een wervelende romance en het mysterie werd opgelost, maar dat ging niet van een leien dakje.

Maart In maart maakten we kennis met nieuwe partners in crime. We genoten van nieuwe shows vol moord, mysterie en chaos, van het zonnige hedendaagse Mallorca tot het 20e-eeuwse Wenen. Mallorca Files, Vienna Blood en Agatha Christie’s Pale Horse bezorgden ons gloednieuwe misdaadsensatie. En ook het hilarische duo Shakespeare and Hathaway keerde terug voor een nieuw seizoen vol misdaad en humor.

April April was eveneens een bloedstollende maand op BBC First met seizoen 2 van de psychologische thriller Blood. Het duistere drama nam ons mee op een spectaculaire reis vol onverwachte wendingen. Ook genoten we van The Trial of Christine Keeler, een kostuumdrama vol schandalen. Wat was het leuk om onze favoriet Emilia Fox terug te zien op BBC First als de vrouw van Prufomo, nadat het laatste seizoen van Silent Witness eerder dit jaar uitkwam.

Mei Twee woorden: Downton Abbey. Mei was de ultieme maand voor fans van kostuumdrama's bij BBC First! Downton vond haar nieuwe thuis op BBC First, waar je kon genieten van alle romantiek, liefdesverdriet, familievetes en Britse humor vanaf aflevering één. Wat was het fijn om de zeer geliefde Maggie Smith en co in deze moeilijke tijden op ons scherm te zien.

Juni Familievetes, geheimen en affaires genoeg in de dramaseries Flesh and Blood en seizoen 2 van The Split. Wat fijn dat Barry Atsma opnieuw te zien was in het nieuwe seizoen van The Split. We zaten op het puntje van onze stoel door de ‘doen ze het of doen ze het niet’-affaire tussen zijn personage Christie en hoofdrolspeelster Hannah. Ook Imelda Staunton was voor ons een hoogtepunt in Flesh and Blood, als de nieuwsgierige en excentrieke buurvrouw die zich met te veel zaken bemoeide. Imelda Staunton is in december opnieuw te zien op BBC First, lees verder voor meer info...

Juli In juli maakten we kennis met twee nieuwe partners in crime, McDonald & Dodds. Het prachtige Engelse plaatsje Bath was de pittoreske setting voor deze luchtige misdaadserie vol mysterieuze moorden. Het onwaarschijnlijke duo bleek een spectaculair detectivepaar.

Augustus In augustus keken we met groot genoegen naar Dawn French op BBC First als Maggie Cole, een nieuwsgierige buurvrouw die met haar geroddel onrust in de buurt teweegbracht. Daarnaast genoten we van het vijfde seizoen van Downton Abbey, met schokkende geheimen, nieuwe romances en tragisch gebroken harten. Wat een achtbaan aan emoties!

September In september arriveerde opnieuw een klassieke misdaadserie, DCI Banks. Hoewel deze serie al wat ouder is, was het een genot om opnieuw te kijken. Wat is Alan Tompkinson toch geweldig als de strenge maar zachtaardige DCI Alan Banks!

Oktober De donkere dagen zorgden op BBC First voor duistere series. We Hunt Together bracht ons een gewaagd misdaaddrama met actrice Eve Myles als strenge detective die vastberaden is om een stel moordenaars te pakken. Maar we genoten ook van luchtige familiedrama's zoals Us. Deze serie nam ons zelfs mee naar bekende plekken in Amsterdam!

November Ons leven was dit jaar anders dan anders, maar de nieuwe serie Life verkende thema's en problemen die ons allemaal verbinden en waar we ons allemaal in herkennen. De complexe maar herkenbare personages namen ons mee in een achtbaan van emoties, van zware echtscheidingen tot nieuwe gezinnen. We hopen dat je net zoveel van deze hartverwarmende serie hebt genoten als wij!

Deze december hebben we voor elk wat wils 2020 is bijna voorbij, maar bij BBC First stopt het drama nog lang niet! Deze feestdagen hebben we voor iedereen een cadeautje. Voor liefhebbers van klassieke misdaadseries is er Agatha Christie's Marple. Als je fan bent van series als Midsomer Murders, dan kun je Agatha Christie's Marple zeker waarderen. Maak het deze kerst gezellig met de magische mysteries van deze sympathieke detective. Seizoen 1 & 2 van Agatha Christie’s Marple zijn vanaf 21 december elke werkdag om 20:00 te zien op BBC First.

Voor liefhebbers van uitdagende drama's is er Talking Heads. Je gaat volledig op in deze ongewone monologen door de beste Britse acteurs. In Talking Heads zie je bekende gezichten van BBC First, zoals Martin Freeman (Sherlock), Sarah Lancashire (Happy Valley, The Split) , Imelda Staunton (Flesh and Blood) en Jodie Comer (Dr Foster). Kijk vanaf 23 december op woensdag en donderdag om 22:00 uur naar Talking Heads.

Voor liefhebbers van komedie is er Home. Zoek je iets om te lachen deze winter? Kijk dan naar Home. De serie zit boordevol Britse humor (denk aan sarcasme en gevatte grappen) en is niet bang om te spelen met zwarte humor. Lees hier meer over de serie en kijk vanaf 11 december elke vrijdag om 22:00 uur naar Home.

Voor liefhebbers van kostuumdrama's is er Call The Midwife Christmas Special. Je leest het goed, Call the Midwife is terug met een gloednieuwe kerstspecial. Yes! Iedereen kijkt uit naar de traditionele kerstviering met alle versieringen in Nonnatus House, maar niets gaat volgens plan... Met een onverwachte ziekte, reünie, nieuwe vriendschappen en spannende avonturen in het vooruitzicht staat deze aflevering garant voor een fijne kerst. Kijk op 27 december om 20:00 uur naar de Call the Midwife Christmas Special 2020.

Binnenkort bij BBC First Goed nieuws voor fans van Keeley Hawes, de ster uit Line of Duty, The Durrells en Summer of Rockets: seizoen 1 van The Bodyguard is vanaf januari te zien op BBC First. Een mooie kans om de spannende serie opnieuw te kijken of dit drama voor het eerst te ontdekken. We kunnen nog niet veel verklappen, maar liefhebbers van misdaadseries kunnen er gerust op zijn dat januari en februari weer tjokvol nieuwe en bekende series zullen zitten. Van sommige bekende series met onze favoriete detectives in de tropen krijg je het deze winter gegarandeerd warm. Of je nu van misdaadseries houdt vanwege de spanning of de grappige personages, in het nieuwe jaar hebben we van alles wat. Op de hoogte blijven van de nieuwste series? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

By Martha Hughes