Menu

Girlfriends

Kay Mellor laat ons zien dat vriendschap tussen vrouwen nooit slijt

Nadat ze eerder schreef over de leden van een afslankclub en winnaars van een loterij, gaat schrijver en regisseur Kay Mellor nu in zee met Miranda Richardson, Zoë Wanamaker en Phyllis Logan voor een ode aan de vriendschap tussen vrouwen van een zekere leeftijd.

De eerste serie van Girlfriends is vanaf woensdag 14 november a.s. te zien op BBC First om 22:00 uur.

Girlfriends is echter niet zomaar een verhaal over drie vrouwen van middelbare leeftijd die hun meest recente doktersbezoek bespreken, of hun frustraties over de moderne techniek. De serie vertelt het verhaal van Linda, Sue en Gail: hun hele leven zijn ze al vriendinnen maar ze worden weer closer nadat de echtgenoot van Linda tijdens een cruise ter gelegenheid van hun trouwdag overboord is gevallen, of gesprongen, of geduwd...

Schrijver en regisseur Kay Mellor (Fat Friends, The Syndicate) had duidelijk voor ogen wat ze wilde toen ze aan deze nieuwe dramaserie werkte.

“Het gaat niet echt over mij, omdat ik het gevoel heb dat ik een stem heb. En gek genoeg krijg ik naarmate ik ouder word juist meer waardering. Maar ik weet van vrouwen uit onze sector die ik spreek – mijn vriendinnen – dat zij zich soms wel onzichtbaar voelen, en het gevoel hebben dat ze niet worden gehoord. Ik was op een bijeenkomst over vrouwen in onze sector en bijna iedere vrouw die daar aanwezig was, had wel iets te melden. Meestal had het te maken met het feit dat ze zich onzichtbaar voelden. Ze zeiden bijvoorbeeld ‘Ik mag alleen nog maar oma’s spelen. Het gaat nooit over mijn leven. Ik speel iemands moeder of vriendin, het gaat nooit over mij.’ Ik herinner me dat ik toen meteen al dacht: ‘Ik moet daar iets aan doen, ik moet dat rechtzetten’.”

Om haar te helpen bij haar missie een nieuwe invulling te geven aan de wijze waarop vrouwen van een zekere leeftijd op tv worden uitgebeeld, bracht Mellor drie van de meest getalenteerde actrices uit Groot-Brittannië bij elkaar.

“Ik wilde drie heel verschillende vrouwen en dat pakte in het hele script goed uit. Het zou saai zijn geweest met drie vrouwen die op elkaar lijken.”

Mellor over de drie hoofdrolspeelsters: “Miranda Richardson is fantastisch. Ze las het script en zei onmiddellijk dat ze graag mee wilde doen. Dat vond ik echt geweldig omdat zij filmactrice is, maar zij beschouwt het op geen enkele manier als minderwaardig. Ze heeft zich echt op het personage gestort. Dan is er de prachtige Zoë Wanamaker. Zij is een heerlijke, eigenzinnige, speciale, opvallende en leuke vrouw. En dan nog Phyllis Logan, een ongelooflijk hartelijk en lief mens, zij speelde in Downton Abbey.”

Er worden vele onderwerpen besproken in Girlfriends: scheiding, ontslag, ouder wordende moeders en hun rol als oma. Maar het is de vriendschap tussen de drie vrouwen die hen laat reflecteren op hun eigen leven. In een interview met de Radio Times vertellen Richardson, Wanamaker en Logan over hun eigen ervaringen met het onderhouden van de vriendschap met hun vriendinnen.

“Ik heb altijd een select groepje goede vriendinnen, liever dan een grote groep. Dat komt denk ik deels door mijn verlegenheid”, zegt Miranda Richardson. Zij speelt Sue, die haar mooie leven kan afschrijven wanneer ze zowel haar baan als medeoprichter van een bruidsmagazine als haar plaats in haar relatie met de getrouwde John (Anthony Head) moet afstaan aan een jonger exemplaar.

Zoë Wanamaker speelt Gail, die zich in een spagaat bevindt vanwege de zorg voor haar bejaarde moeder, haar kleinzoon en haar eigen zoon, een kleine crimineel.

“Mijn vriendinnen spelen een heel grote rol in mijn leven. Ze zijn ontzettend belangrijk omdat mannen zo anders zijn”, vertelt ze en voegt daaraan toe: “In de loop van de tijd ben ik mijn vriendinnen gaan vergeven voor hun fouten en zwakke plekken. Ik hou van ze om wie ze zijn, ook al stellen ze me soms teleur. Ik krijg advies van al mijn vriendinnen. Ik ben niet goed in het aannemen daarvan maar omdat ik mijn eigen intuïtie niet vertrouw, moet ik bij mijn vriendinnen te rade gaan.”

Phyllis Logan, die met haar rol van Linda het trio compleet maakt, blijft graag op de hoogte van de ontwikkelingen in het leven van haar vriendinnen.

“Het is zo belangrijk en fijn om een ‘meidenavond’ te hebben met mijn vriendinnen, of we nu de finale van Strictly Come Dancing kijken of samen eten. In deze fase van mijn leven weet ik wie ik ben, en weet ik wie mijn vriendinnen zijn. Mijn vriendschappen zijn daardoor ongedwongen en geven mij energie.”

Een cast van dit kaliber en een onderwerp dat haar zo na aan het hart ligt: niet gek dat Kay Mellor al is begonnen met het opschrijven van ideeën voor een tweede serie.

“Als blijkt dat het naar meer smaakt en het publiek enthousiast is, dan schrijf ik een tweede serie, maar wel op voorwaarde dat deze drie vrouwen ook weer meedoen.” Immers, zoals Mellor zelf zegt: “Ik denk niet dat vrouwen ooit echt oud worden.”

De eerste serie van Girlfriends is vanaf woensdag 14 november a.s. te zien op BBC First om 22:00 uur.

By Alexandra Wilbraham