Menu

Gold Digger

Een duik in de nieuwe dramaserie Gold Digger

Zij is een vrouw van bijna zestig die in scheiding ligt. Hij is een knappe copywriter van in de dertig. Wanneer ze zich in een affaire storten, reageren haar drie volwassen kinderen geschokt en bezorgd. Niet alleen vanwege het leeftijdsverschil, maar ook omdat deze familie een duister geheim verbergt.

Een verhaal dat de tongen losmaakt

Gold Digger is een gloednieuwe, hedendaagse relatiethriller van de hand van Marnie Dickens over tweede kansen, familie en verraad. Marnie schreef eerder voor Ripper Street en The Musketeers, maar je kent haar waarschijnlijk vooral van Thirteen, het ontvoeringsdrama met Jodie Comer, die later succes boekte met Killing Eve, in de hoofdrol.

Critici vergeleken Gold Digger al met het enorm succesvolle Doctor Foster. Beide series gaan over personages die ogenschijnlijk benijdenswaardige levens leiden en in mooie huizen wonen. Maar schijn bedriegt! Voeg daar nog wat stomende seksscènes en een vleugje achterdocht aan toe en je snapt de vergelijking.

Het verhaal begint met Julia Day, een vrouw die bijna zestig wordt. Ze is gekrenkt door het mislukken van haar huwelijk, voelt zich niet gewaardeerd door haar kinderen en ze heeft een dieptepunt bereikt wanneer ze de veel jongere Benjamin Greene ontmoet, die haar voor het eerst in jaren het gevoel geeft dat ze wordt ‘gezien’.

De serie gaat in op relaties met een groot leeftijdsverschil, tot op de dag van vandaag een controversieel onderwerp. Schrijver Marnie Dickins vertelt: “We zijn het zo gewend om een oudere man met een jongere vrouw te zien in films en op tv. Zelfs in de politiek en in het echte leven hoor je er niemand over, hoe groot het leeftijdsverschil ook is. Maar wanneer het gaat om een oudere vrouw met een jongere man, is het ineens reden tot discussie.”

Actrice Julia Ormond, die Julia speelt, bevestigt dat de serie provocerend is “omdat deze ons uitdaagt na te denken over hoe we vrouwen zien die hun leven hebben gewijd aan het moederschap.” Ze vond het script interessant omdat het ingaat op de manier waarop we mensen in hokjes stoppen en ze beperken op basis van de rol die we hun toebedelen. “We beslissen wat iemand voor ons betekent, wat diegene ons te bieden heeft en we willen dat die persoon in die rol blijft en geen andere wegen van zijn of haar leven bewandelt.

Niets is wat het lijkt...?

Vanaf het moment dat Julia en Benjamin hun romance beginnen in het British Museum, trekken haar familie en ex-man zijn motieven direct in twijfel. Op het eerste gezicht gaat het over het wijdverbreide vooroordeel dat een jongere man onmogelijk op een oudere vrouw kan vallen zonder een heimelijk motief.

Acteur Ben Barnes, die Benjamin speelt, merkt op dat zelfs de bewust intrigerende titel ‘Gold Digger’ betekent dat “het onmogelijk is om deze serie te kijken zonder vooroordelen.” Er is een moment in de eerste aflevering waarop de welgestelde Julia een horloge voor hem koopt. “Dit lijkt misschien verdacht”, geeft de acteur toe, “maar zou je er ook zo over denken als de titel van de serie ‘True Love’ zou zijn?”

Vanaf het begin zullen kijkers zich afvragen of Benjamin iets te verbergen heeft. Actrice Julia Ormond hint: “Er is iets mis met hun relatie, iets waar haar kinderen gretig op inhaken.” Ze zien hem als een bedreiging voor hun erfenis, omdat ze betwijfelen of hij echt van haar houdt. Zoals haar oudste zoon Patrick zegt: “Mama heeft het huis, de villa, de investeringen; ze is het spreekwoordelijke Gulden Vlies.”

Wanneer haar kinderen hun zorgen uiten en haar ex-man vindt dat Benjamin zich verdacht gedraagt, wordt Julia gedwongen haar kersverse relatie in twijfel te trekken. Naarmate de serie vordert, zien we flitsen van een duisterdere kant en onverklaarbaar gedrag van Benjamin. De meningen zullen verdeeld zijn wat betreft de geloofwaardigheid van deze mysterieuze jongeman. Geeft hij echt om Julia of manipuleert hij hun relatie om haar geld te krijgen? Acteur Ben Barnes suggereert het volgende: “De kijkers worden in de positie van rechter geplaatst en moeten beslissen of ze dezelfde vooroordelen hebben als diverse personages.” Welke kant kies jij?

Passie op het scherm creëren

Het casten van de rollen van Julia en Benjamin was van essentieel belang voor de Gold Digger-producenten om het beladen psychologische drama van Marnie Dickens tot leven te wekken.

De bedenker van de serie gaf aan dat “Julia de ster is van de serie”, dus wie kan haar beter spelen dan de met een Emmy Award bekroonde actrice Julia Ormond?

De Engelse actrice speelde in films als Legends of the Fall, Smilla's Sense of Snow en My Weekend With Marilyn, evenals het tv-drama Mad Men. Ze geeft toe dat ze sterke rollen die iets belangrijks te vertellen hebben, niet zo vaak tegenkomt. Ze vond het “bevrijdend om een vrouwelijk verhaal te vertellen zonder toe te geven aan de banale eisen van een mannelijk publiek.”

Ben Barnes, die schitterde in Westworld en The Punisher, keek ernaar uit, maar was ook terughoudend om de rol van Benjamin Greene op zich te nemen. “Ik had al tien jaar geen Brit meer gespeeld, dus ik vroeg me wel even af of ik het nog kon”, bekent de acteur.

Schrijver Marnie Dickens was dankbaar dat het koppelen van deze acteurs zo goed uitpakte: “Vanaf dag één hadden Julia Ormond en Ben Barnes een ongedwongen, natuurlijke chemie die een plezier was om naar te kijken. Hopelijk maakt dit hun liefdesverhaal geloofwaardig voor de kijker.”

Deze band is niet toevallig tot stand gekomen. Voordat het filmen begon, gingen Ben en Julia regelmatig op date in lokale pubs om elkaar te leren kennen en zich voor te bereiden op hun rol.

“Het helpt zeker om veel tijd met elkaar door te brengen als je samen zoveel liefdevolle, intieme scènes hebt”, bevestigt Ben.

En hoe zit het dan met die intieme seksscènes? Actrice Julia vergelijkt de voorbereiding op die scènes met een poging tot bergbeklimmen en geeft toe dat ze van tevoren bang was en daarna niet kon geloven wat ze had gedaan. Ook grapt ze over nog iets wat op beide activiteiten van toepassing is: “Zorg dat je niet naar beneden kijkt!”

Gold Digger is te zien vanaf maandag 2 december om 21:00 uur op BBC First.

By Steve Coats-Dennis