Menu

Luther

Idris Elba: zijn veelzijdige cv en waarom hij Luther moeilijk los kan laten

“Dit gaat pijn doen.” Met deze vier woorden opent de vijfde serie van Luther. Of deze woorden bedoeld zijn als een waarschuwing of een belofte, is nog even de vraag. Wat we wel zeker weten is dat onze favoriete stoere detective uit Londen terug is en de ster zelf, Idris Elba, is maar al te blij dat hij de iconische jas van Luther weer kan aantrekken.

Luther seizoen 5, dinsdag 1 januari – met elke dag de première van een nieuwe aflevering, van dinsdag tot vrijdag om 22:00

Volgens de acteur zien we in het vierdelige seizoen weer de typische Luther: “Er zijn wat zaken die moeten worden afgehandeld, maar er is ook meer ruimte voor Luther zelf. We zien meer van dat zeer complexe personage dat ik zo geweldig vind om te spelen.”

Wie Luther zal bijstaan in zijn zoektocht naar gerechtigheid is nog niet bekendgemaakt, maar de hints die Elba geeft zijn veelbelovend.

“Ik bedoel dat er nogal wat opwinding bestaat over de personages in deze serie”, zegt hij, voordat hij verder plaagt: “Het heeft geen zin om te proberen iets onbekends te maken.”

Het is niet zo dat Idris Elba buiten het Londen van Luther in de schaduw heeft staan wachten. In juli maakte de musicus, die optreedt als DJ Big Driis en Big Driis the Londoner, de officiële lancering van zijn platenlabel 7Wallace Music bekend. De eerste die een contract ondertekende was James BKS, een Frans componist en hiphopproducent met roots in Kameroen. Met het uitkomen van zijn regiedebuut Yardie, een bewerking van de gelijknamige roman van Victor Headley uit 1992, geeft Elba invulling aan een van zijn andere passies.

“Yardie is een stuk waarvan ik gerust kan zeggen dat ik de afgelopen dertig jaar altijd wel met een versie ervan in mijn hoofd rondliep”, zegt Elba en voegt daaraan toe: “Ik wil nu graag meer regisseren, en in de toekomst misschien een combinatie van acteren, muziek en regisseren."

Maar geen zorgen, want voor nu keert Idris Elba op het kleine scherm terug als Detective John Luther, een personage dat nog vele niet-ontdekte kanten heeft.

“Ik hou van de gelaagdheid van het personage en ik heb het gevoel dat ik hem intussen heel goed ken. Ik vind het geweldig om hem te spelen, maar hij slokt me behoorlijk op en het is moeilijk mezelf van Luther los te maken als ik hem speel”, aldus Elba.

Als het aan Elba ligt wordt dit niet het laatste bezoek van Luther, maar mogelijk verschijnen de volgende afleveringen wel in een ander format. Hoewel het stil is geworden rondom de door Neil Cross geschreven Luther-film na de aankondiging ervan in 2013, is Elba gretig om dit project nieuw leven in te blazen.

“In gedachten zijn we veel met de film bezig”, vertelt hij tijdens een interview met de Radio Times. “Ik denk dat het een verrassende filmreeks kan worden.”

Het enthousiasme om Luther ook op het grote scherm te brengen is zeer zeker aanwezig, maar ook wanneer we nog even moeten wachten op de terugkeer van onze favoriete detective zit Idris Elba niet stil en kunnen we binnenkort weer van nieuwe talenten genieten.

Serie 5 van Luther – binnenkort bij BBC First

By Alexandra Wilbraham