Menu

Noughts + Crosses

Noughts and Crosses: een moderne Romeo en Julia met een grote twist

Zowel bestaande fans als nieuwsgierige kijkers kunnen zich verheugen op deze nieuwe bewerking van Malorie Blackmans bestsellerboekenreeks, vanaf 17 mei om 21.00 uur te zien op BBC First.

Waar gaat de serie over?

De serie speelt zich af in een alternatieve wereld en volgt twee jonge mensen, ‘Cross’ Sephy en ‘Nought’ Callum, die een verboden relatie krijgen te midden van politieke en persoonlijke onrust. Net als bij Romeo en Julia zijn hun families complete tegenpolen en hun relatie kan hun ondergang betekenen. Sephy is de dochter van een vooraanstaand politicus van de zwarte heersende klasse, terwijl Callum de zoon is van een blanke werkster uit de lagere klasse die voor Sephy's familie werkt. Als kinderen speelden ze veel samen terwijl Callums moeder werkte, waardoor ze een hechte vriendschap opbouwden. Wanneer zij echter als volwassenen worden herenigd, valt de vonk tussen hen niet te ontkennen – maar dit heeft ernstige gevolgen, niet alleen voor henzelf maar ook voor hun familie, hun vrienden en hun volk.

Sephy en Callum leven in een door rassen verdeelde wereld; gemengde relaties zijn verboden, en het is levensgevaarlijk om deze regels te overtreden. In het licht van een opstand probeert het koppel de vooroordelen te overwinnen en verbannen om zo hun politiek verdeelde omgeving te veranderen. Dit is een gevaarlijke onderneming en alleen de tijd zal uitwijzen of de liefde overwint in een wereld die zo overhoop ligt en vol haat is. Kan hun liefdesverhaal zegevieren en de structuur van hun onrechtvaardige en ongelijke samenleving veranderen? Daar kom je maar op één manier achter – kijken dus!

Wie speelt er in de serie?

We zien enkele bekende gezichten in deze nieuwe serie, waarvan je sommige al hebt gezien op BBC First! Een van de hoofdpersonen, Callum, wordt gespeeld door de briljante jonge acteur Jack Rowan. Je herkent Jack misschien van de BBC-hitserie Peaky Blinders waarin hij Bonnie Gold speelde, een felle vechter die uiteindelijk een van de Peaky Blinders werd. Jacks passie en toewijding voor elke rol die hij op zich neemt is bewonderenswaardig, en hij zal ons in Noughts and Crosses wederom niet teleurstellen!

Een andere actrice die je wellicht al kent is Helen Baxendale, vooral bekend om haar spraakmakende rol als Ross Gellars Engelse vrouw Emily in de serie Friends. Maar misschien heb je haar ook wel eens gespot in een van onze populaire BBC First-series zoals Death in Paradise en Midsomer Murders. Helen Baxendale speelt Callums moeder Meggie; een lieve vrouw die haar best doet om voor haar familie te zorgen, maar die zich vaak niet bewust is van de ernstige gebeurtenissen die zich om haar heen afspelen.

Nog een spannend hoogtepunt is dat de Britse rapper Stormzy zijn opwachting maakt in de serie. Dit is zijn eerste acteerklus, maar door zijn wereldwijde faam is er veel belangstelling voor zijn acteerprestaties in de serie. Stormzy staat bekend om zijn onverschrokkenheid op het gebied van politieke kwesties waardoor hij perfect past in deze serie waarin veel moeilijke onderwerpen aan bod komen.

Waarom is dit zo'n belangrijke serie?

Deze tv-serie is essentieel omdat het onbevreesd de rassenkwesties aanpakt die helaas nog steeds bestaan in onze samenleving. De eerste aflevering opent met een scène waarin een jongen in elkaar wordt geslagen door een politieagent vanwege zijn huidskleur. Ondanks dat de jongen en zijn vrienden niets verkeerds hebben gedaan, worden de jongens tegengehouden en agressief ondervraagd, wat eindigt in een gewelddadig gevecht tussen de agenten en de groep jongeren. Dit is een probleem dat vaak aan bod komt in films en tv-series en dat we overal ter wereld in het nieuws zien. In deze serie zijn de rollen echter omgedraaid; de jongen is blank en de politieagent is zwart, waardoor een nieuw perspectief op ongelijkheid wordt geboden.

Malorie Blackman, de auteur van de boeken waarop de serie is gebaseerd, hoopt dat de serie deel zal uitmaken van een grotere trend om zwarte verhalen naar het grote doek te brengen. Blackman: “Het besef komt nu dat verhalen over diversiteit wel degelijk geld opleveren.” Ze hoopt dat er door het succes van Noughts and Crosses meer producties komen over dit onderwerp. “Het publiek snakt naar originele verhaallijnen en personages en ik denk dat steeds meer mensen dit gaan inzien.”

Laat je meeslepen door liefde, verlies, onrust en drama – vanaf 17 mei om 21.00 uur op BBC First.

By Martha Hughes