Menu

Sandition

Zon, zee en geheimen in het nieuwe kostuumdrama Sanditon

BBC First presenteert: Sanditon, een nieuwe bewerking van Jane Austens onvoltooide roman die best nog eens verrassend kan zijn…Kijk het gloednieuwe drama alleen op BBC First vanaf zondag 26 januari om 21:00 uur.

Denk je aan klassieke romans en kostuumdrama's, dan zie je preutse jongedames voor je die pianospelen en giechelend hun kopje Engelse thee drinken. En inderdaad: ook in deze serie komen de nodige jonge musicerende dames en kopjes thee voorbij, hoewel er in de mysterieuze vrouwen in Sanditon heel wat anders schuilt dan je op het eerste gezicht zou denken. Geheimen, schandalen en intriges... dit zijn geen doorsnee negentiende-eeuwse maagden!

Het verhaal begint als de jonge Charlotte Heywood gaat logeren bij haar nieuwe vriend Tom Parker, gespeeld door niemand minder dan onze eigen Chris Marshall, bekend van publieksfavoriet Death in Paradise. Hij is de grote motor achter de ontwikkeling van het nieuwe kustplaatsje Sanditon. Bij aankomst stuit ze op een intrigerende groep karakters en een heel scala aan mysteries en geheimen; van financiële rampen tot verboden affaires. Dit plaatsje is dus niet zo slaperig als het lijkt!

En wist je dit al: deze serie is gebaseerd op een onvoltooide roman waar Jane Austen aan het eind van haar leven aan was begonnen? De regisseurs van deze serie moesten dus een creatief einde bedenken, en hoe het verhaal afloopt is voor ons allemaal een grote verrassing!

Maar wie zijn die bijzondere vrouwen van het charmante kustplaatsje Sanditon? Lees verder voor meer informatie over deze mysterieuze dames en ontdek hun geheimen vanaf 26 januari om 21:00 uur op BBC First!

Onze hoofdheldin: Charlotte

Achtergrond: Als boerendochter van het platteland is Charlotte van eenvoudige komaf. Maar laat je niet misleiden door haar bescheiden start. Deze intelligente jongedame heeft een sterke mening en wordt gedreven door waarheid, rechtvaardigheid en romantiek - ook al ontkent ze dat laatste!

Ambities: Anders dan andere meisjes van haar leeftijd droomt Charlotte er niet van om te trouwen vanwege geld en status. Ze leeft vol overtuiging in het nu, en wil een vriendelijk en attent persoon zijn die een goede opleiding heeft genoten.

Geheimen en schandaal: Hoewel Charlotte zelf geen geheimen koestert, loopt ze wel tegen de geheimen van anderen aan - en bovendien zal ze haar romantische gevoelens niet alleen aan zichzelf moeten toegeven, maar ook aan degenen om haar heen. En dat is bepaald niet makkelijk voor deze onafhankelijke jongedame!

Achtergrond: Een belachelijk rijke weduwe, geboren in een familie met geld en in haar jongere jaren getrouwd met een nog rijkere man. Ze is een zeer aanwezige, eigenzinnige en koppige oude dame die altijd haar zin doordrijft! Wees gewaarschuwd, want ze kent geen genade voor sufferds.

Ambities: Als ze niet bezig is anderen het leven extreem moeilijk te maken, windt Lady Denham zich op over het succes van Sanditon. Ze heeft namelijk een flinke som geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van het plaatsje en wil hoe dan ook succes zien.

Geheimen en schandaal: Lady Denham neemt geen blad voor de mond en vertelt anderen altijd precies wat ze ergens van vindt! Maar wat haar testament betreft tast iedereen in het duister over aan wie zij haar gigantische fortuin zal nalaten.

Achtergrond: Van Esther, de nicht van Lady Denham, zijn alle familieleden overleden, behalve haar stiefbroer Edward. Beiden moeten rondkomen van een schamel inkomen. Het stel is bijzonder close en wordt vaak gezien terwijl ze plannen beramen.

Ambities: Slechts één: het fortuin van Lady Denham bemachtigen. Linksom of rechtsom, dit stel maakt het niet uit wie ze daarbij schaden, zolang ze dat geld maar krijgen.

Geheimen en schandaal: Het duo deelt een groot geheim dat zowel voor de inwoners van Sanditon als voor de kijkers thuis een enorme schok zal zijn. Onderschat niet hoe ver deze twee willen gaan om hun doel te bereiken. Toch hebben ze uiteindelijk misschien niet precies hetzelfde voor ogen...

Miss Georgiana Lambe

Achtergrond: De jonge Georgiana is de dochter van een bevrijde West-Indische slaaf die met een groot vermogen naar Engeland reisde in gezelschap van Sidney Parker. Hij is de jongere broer van Sanditons ontwikkelaar Tom Parker. Georgiana is scherp van geest en eigenzinnig, net als Charlotte, en de twee worden dikke vriendinnen.

Ambities: Georgiana wil vooral dat haar leeftijdgenoten haar als gelijke behandelen, maar tegelijk verlangt ze naar een leven in onafhankelijkheid. In de loop van de serie zien we hoe ze worstelt met deze verlangens.

Geheimen en schandaal: De gemoederen lopen hoog op door de komst van Miss Lambe. In het negentiende-eeuwse Engeland was het namelijk ongehoord dat een jongedame uit West-Indië zo welvarend was, en dat levert haar heel wat vervelende reacties op. Maar gelukkig is haar vriendin Charlotte in de buurt om haar te verdedigen! Als ware romantica geeft ze bovendien niets om de onoprechte toenaderingen van Sanditons mannen die op haar geld uit zijn. Maar in wie is zij dan wél geïnteresseerd?

In welk opzicht wijkt deze serie af van de originele roman, en waarom werd Sanditon nooit voltooid?

De oorspronkelijke roman telde slechts ongeveer 50 pagina's en elf hoofdstukken, omdat Jane Austen al in slechte gezondheid verkeerde toen ze aan dit verhaal begon. Wist jij dat ze het hele verhaal in potlood schreef omdat ze te zwak was om een pen vast te houden? Arme Jane! Zij noemde de roman ‘The Brothers’, maar haar familie doopte het verhaal later om tot ‘Sanditon’, omdat dit volgens hen een betere titel was. Voor onze tv-bewerking was dat absoluut een goede zet.

Er kwam dus enige creativiteit bij kijken om een einde te bedenken voor deze serie. Doorgewinterde Austin-kenner en scenarioschrijver Andrew Davies, die eerder al tv-bewerkingen had geschreven voor Pride and Prejudice en Sense and Sensibility, was de aangewezen persoon voor deze taak. Hoewel veel van de personages en thema's uit het boek hetzelfde zijn gebleven, geeft Davies toe dat hij de romances in de tv-versie van Sanditon iets sappiger heeft gemaakt dan in de versie van Austen! Toch benadrukt hij dat hij heeft geprobeerd Austens stijl te volgen, ondanks dat hij hier en daar wat eigentijdse details aan het verhaal heeft toegevoegd. Davies licht toe: “Wij hebben adviseurs voor de serie die groot liefhebber zijn van Jane Austen, en die hebben goed meegeholpen. Ik hoop dat de kijkers worden verrast door een nieuwe Jane Austen, ook al is die anders dan de Jane Austen die je kent.”

Geïntrigeerd door deze nieuwe versie van een klassiek drama en klaar voor onverwachte wendingen? Kijk dan vanaf zondag 26 januari om 21:00 uur naar BBC First en mis geen seconde van deze serie!

By Martha Hughes