Menu

Silent Witness

Het DNA van het team van Silent Witness

Silent Witness is de langstlopende Britse misdaadserie die nog steeds wordt geproduceerd en heeft intussen een trouwe schare fans. Zij zitten klaar om te genieten van de moedige pathologen die de strijd met de misdaad aangaan. Zelfs de hilarische parodie van French en Saunders uit 1999 met de naam ‘Witless Silence’ heeft geen afbreuk gedaan aan de populariteit! Tijd om het team van Lyell Centre eens te ontleden en het DNA van het succes van het programma te analyseren.

Silent Witness keert terug op BBC First op donderdag 10 januari 2019 om 22:00 uur met de eerste aflevering van seizoen 22 – mis het niet!

Doctor Nikki Alexander

Al vanaf het moment dat ze arriveerde was duidelijk dat Dr. Nikki Alexander (een rol van Emilia Fox) uit heel ander hout was gesneden dan haar voorgangster. Daar waar Sam Ryan (gespeeld door Amanda Burton) koel en afstandelijk was, zorgde Nikki vanaf het eerste moment voor een ongekend frisse wind. Haar kennismaking met professor Leo Dalton vond plaats bij de wastafel in het mortuarium waar ze vrolijk haar tanden stond te poetsen!

Nikki maakt niet alleen een serieuze kans op de titel ‘meest aantrekkelijke forensisch patholoog ter wereld’, maar heeft in de loop der jaren ook bewezen vastberaden en veerkrachtig te zijn. Haar vader, Victor Alexander, verliet zijn gezin toen ze nog maar een jong meisje was. Ook na de dood van haar moeder, toen Nikki een tiener was, bleef ze dromen van een wetenschappelijke loopbaan. Toen Nikki onder de hoede kwam van forensisch patholoog professor Belinda Roach kwam haar carrière in een stroomversnelling. En we kunnen wel zeggen: een zeer veelzijdige carrière!

Het leven van een forensisch patholoog is vol risico’s. Tijdens haar onderzoek in diverse zaken werd Nikki neergeslagen in een donkere ziekenhuiskelder, werd ze ten onrechte gearresteerd voor de moord op haar voormalige mentor en redde ze haar collega Jack Hodgson uit de handen van een seriemoordenaar!

De meest angstaanjagende verhaallijn was misschien wel toen ze naar Mexico reisde om de begrafenis bij te wonen van een vriend die – zo werd gezegd – om het leven was gekomen bij een geval van carjacking. Al snel ontdekte ze dat er iets niet klopte aan het officiële verhaal en het duurde niet lang voordat ze door haar onderzoek in gevaar kwam... en ze door het kartel levend werd begraven. Zelfs in deze angstaanjagende situatie koos Nikki niet voor zichzelf maar gaf ze Jack opdracht twintig gegijzelden op een andere begraafplaats te vinden en te redden, in plaats van op zoek te gaan naar haar. Gelukkig kon ze ontsnappen en verder gaan met het onderzoeken van lijken – en was ze er niet zelf een geworden.

Actrice Emilia Fox vertelde onlangs in een interview dat ze, ook na veertien jaar, nog net zo enthousiast is om vijf nieuwe Silent Witness-verhalen op te nemen als de eerste keer. Ze bekende ook dat ze zo geniet van de wetenschappelijke kant van deze rol: in het dagelijkse leven luistert ze veel naar podcasts over echte misdrijven!

Jack Hodgson

Ook al is hij dan de belangrijkste forensisch wetenschapper, Jack Hodgson is een beetje een buitenbeentje. Toen we hem leerden kennen leek hij een wat ruig type, niet in de laatste plaats omdat hij rondliep met snijwonden en blauwe plekken die hij had opgelopen bij het beoefenen van zijn hobby: kooivechten! Nikki en Leo herkenden onmiddellijk zijn uitstekende intuïtie en forensische kwaliteiten en boden Jack een baan aan bij Lyell Centre. Daar verving hij Harry Cunningham die naar New York was vertrokken om daar als hoogleraar aan de slag te gaan.

Hoewel Jack op het eerste gezicht zelfverzekerd lijkt, heeft hij in zijn privéleven vaak last van traumatische ervaringen uit het verleden, zoals het meisje waarmee hij op de middelbare school verkering had en dat een overdosis had genomen, of omdat hij zijn eigen broer had moeten aangeven bij de politie.

Opnieuw blijkt de functie van forensisch wetenschapper niet zonder gevaren te zijn. Net als die keer dat hij met een mes werd aangevallen door een seriemoordenaar, snakten de kijkers naar adem toen Jack werd neergeschoten door een onbetrouwbare politieagent, Steven Monk. En vervolgens haalden ze opgelucht adem toen bleek dat het ging om een trainingskogel van zeep!

Acteur David Caves wekt onze nieuwsgierigheid naar wat Jack in de komende nieuwe afleveringen staat te wachten: “In dit seizoen gaat een belangrijke verhaallijn over hem, waarbij hij emotioneel de diepte in gaat.”

Thomas Chamberlain

Na de tragische dood van professor Leo Dalton bij een terroristische bomaanslag in Afghanistan, kreeg tijdelijk forensisch patholoog dr. Thomas Chamberlain de leiding over Lyell Centre. Zijn relatie met Jack, Clarissa en Nikki begon slecht door zijn onhandige kennismaking met het team, maar al snel moesten zij hun mening over hem bijstellen.

Thomas is slim, opereert diplomatiek en blijft ook onder druk logisch denken. Hij staat vierkant achter het Centre en zijn team, en beschermt hen zowel tegenover het Home Office als de media. In de komende serie staat zijn eigen reputatie op het spel wanneer hij wordt beschuldigd van een fout waardoor een verdachte in een strafrechtelijk onderzoek op vrije voeten komt en nieuwe misdaden lijkt te begaan!

Acteur Richard Lintern, die Thomas speelt, onthulde kort geleden in een kranteninterview zijn onverwachte reactie op de medische kant van Silent Witness: “Ook al doe ik dit nu vijf jaar, het zien van het ‘lijk’ grijpt me nog altijd aan. Zelfs als ik de acteur tien minuten daarvoor nog buiten een sigaret heb zien roken en ik weet dat het niet echt is. Het is bizar hoe je hierdoor kunt worden geraakt.

Clarissa Mullery

“Je kunt mensen tegen de haren in strijken”, waarschuwde Jack zijn oude vriendin en lab-partner Clarissa bij haar kennismaking met Lyell Centre. En niet ten onrechte: haar droge humor is al net zo scherp als haar scalpel. Technicus Clarissa is verantwoordelijk voor het ordenen en analyseren van het bewijsmateriaal dat door Jack is vergaard.

Of ze nu vingerafdrukken op de achterkant van een klok onderzoekt, stofmonsters op messen analyseert of bewijs op een mobiele telefoon ontcijfert: Clarissa is een onmisbaar lid van het team van Lyell Centre. Of in de woorden waarmee Jack haar functioneren beoordeelt: “Je inzicht, analytisch vermogen en scherpzinnigheid zijn essentieel voor het succes van het forensisch wetenschappelijk team.”

Zoals we al hebben vastgesteld kan het werk van een forensisch wetenschapper bij Silent Witness vol gevaar zijn. En ook Clarissa ontkomt hier niet aan. Toen het team onderzoek deed naar onverklaarbare sterfgevallen in een verzorgingstehuis ging Clarissa undercover en huurde daar een kamer. Toen zij de moordenaars wist te ontmaskeren, kiepte een haatdragende Connor haar uit haar rolstoel. Hij stond op het punt haar pillen te laten slikken toen Jack – gelukkig – net op tijd ter plaatse arriveerde.

Terugkeer van het team van Lyell Centre

Toen we hen de laatste keer zagen opereerde het team van Lyell Centre als een zeer efficiënte eenheid. Zij zullen al hun forensische vaardigheden nodig hebben bij hun onderzoek naar gevaarlijke nieuwe drugs, bij de ontdekking van losse lichaamsdelen op een vuilnisbelt in Brighton en een autobom in een buitenwijk. En hoe handhaaft het team zich wanneer een meningsverschil over de doodsoorzaak tussen Nikki en Thomas wordt verscherpt omdat het bewijsmateriaal niet betrouwbaar lijkt te zijn?

Silent Witness keert terug op BBC First op donderdag 10 januari 2019 om 22:00 uur met de eerste aflevering van seizoen 22 – mis het niet!

By Steve Coats-Dennis