Menu

The Durrells

The Durrells – tijden van verandering

Seizoen 1 van maandag tot en met vrijdag vanaf 20 juni om 16:00 uur!

In 2016 reisden we voor het eerst over het diepblauwe water van de Ionische Zee naar het idyllische eiland Corfu met zijn romantische taverna's, zonovergoten heuvels en natuurlijk het bonte, eigenzinnige gezin uit Engeland dat zich daar heeft gevestigd. BBC First-kijkers hebben genoten van drie seizoenen van het warme, charmante familiedrama The Durrells.

Maar nu pakken donkere wolken zich samen aan de horizon. Het nieuwe seizoen is niet alleen het laatste, maar het zorgeloze leven van de Durrells in 1939 staat op het punt te veranderen wanneer de oorlog Corfu bereikt.

Terwijl we de wereld van The Durrells verkennen, wordt duidelijk dat verandering altijd al deel uitmaakte van hun geschiedenis!

Hoe Corfu veranderde

Gerald Durrells originele boek My Family and Other Animals over de verhuizing van zijn familie naar Corfu werd uitgebracht in 1956. Er bestaat geen twijfel dat dit werk het Griekse eiland op een onverwachte manier heeft getransformeerd. Door de vermakelijke bestseller werd het eiland een populaire vakantiebestemming onder Britse toeristen en in de jaren zestig was Corfu veranderd van een saai, vergeten eiland in de Ionische Zee in de eerste goedkope all-inclusive bestemming voor Brits massatoerisme. Rustige dorpjes werden verdrongen door lawaaierige resorts. Het was een transformatie waarvoor de in 1995 overleden auteur en naturalist zichzelf schijnbaar nooit helemaal heeft vergeven.

Interessant is dat zo'n halve eeuw later de populariteit van de televisieserie Corfu opnieuw heeft veranderd, zij het niet zo drastisch. Lokale makelaars op het Griekse eiland zagen de interesse in Corfu toenemen sinds kijkers van over de hele wereld de pittoreske charme ervan in The Durrells konden zien. De waarde van veel huizen aan zee is de afgelopen jaren met 15-20 procent gestegen. Als dat nog niet genoeg was om aan te tonen welke impact de serie op Corfu had, werd het eiland ook nog uit twaalf Europese locaties gekozen als beste Europese filmlocatie van 2018, als erkenning voor de sleutelrol die het speelde in The Durrells.

Hoe de Durrells veranderden

Onze geweldige cast heeft in de loop van de serie een aantal intrigerende veranderingen ondergaan.

Louisa

De Engelse weduwe Louisa heeft, naast de zorg voor haar eigenzinnige gezin, nooit de hoop op liefde opgegeven. Er waren dan wel verschillende mannen in beeld naarmate de serie vorderde, maar haar verlangen bleef altijd hetzelfde. In het begin werd ze versierd door familievriend Sven, totdat duidelijk werd dat zijn relatie met haar slechts een dekmantel was voor zijn homoseksualiteit (toentertijd verboden). Even leek het erop dat het wat zou worden tussen de Britse olijfteler Hugh Jarvis en Louisa, tot ze moest kiezen tussen hem en Corfu.

In het laatste seizoen krijgen we misschien wel de romantiek waarop we allemaal hebben gehoopt. De liefde leek op te bloeien tussen Louisa en lokale taxichauffeur Spiros toen ze eindelijk hun gevoelens voor elkaar uitspraken. Ze kusten bijna bij het circus. Maar het was hartverscheurend toen hij niet tegen haar kon zeggen dat hij van haar hield omdat hij nog getrouwd was, maar dat ze het zich moest voorstellen. Toch liet hij zijn ware gevoelens zien door haar eindelijk Louisa te noemen in plaats van “mevrouw Durell”.

De onverwachte terugkeer van Spiros' vrouw en kinderen gooit natuurlijk roet in het eten. Toch? Volgens scenarioschrijver Simon Nye hoeft dit niet zo te zijn: “Ze zijn nog steeds samen op het eiland en wie weet wat de toekomst brengt.” We zullen naar dit laatste seizoen moeten kijken om er achter te komen.

Larry

Josh O'Connor, die Larry speelt, zei gekscherend dat schrijver Simon Nye het op hem gemunt heeft: “Telkens als we het script kregen voor een nieuw seizoen, bleek dat ik de een of andere verwonding zou oplopen.” Een gescheurde appendix, de bof, het afgesneden topje van zijn duim en meest recentelijk rondhobbelen met een denkbeeldig gebroken been in het gips: Larry's voortdurende kwalen lopen als een rode draad door de serie.

Maar hij heeft ook een serieuzere kant want gedurende de serie zagen we hoe Larry worstelde met zijn verlangen om schrijver te worden en zijn behoefte om in de buurt van zijn familie te zijn. We zagen hoe hij uit het ouderlijk huis vertrok, maar dat ging niet zo goed als hij had gehoopt. In het afgelopen seizoen, toen hij en Margo terugkeerden naar Engeland, omarmde Larry een meer Boheemse levensstijl. Hij lijkt zijn gelijke te hebben gevonden in de onorthodoxe schrijver en naaktloper Henry Miller wanneer Larry opgetogen zegt: “Eindelijk, mensen zoals ik.” Is er een verandering op komst voor de oudste van de Durrell-kinderen? Zal het volgen van zijn eigen pad hem wegleiden van zijn familie?

Leslie

Leslie was vanaf het begin een humeurige tiener. Alleen wanneer hij op willekeurige dingen kan schieten, vergeet hij even chagrijnig te zijn. In de loop van de serie veranderde zijn liefde voor geweren in liefde voor meisjes en rokkenjager Leslie begon zichzelf te zien als de casanova van Corfu. In het afgelopen seizoen zagen we een verandering in de 20-jarige Leslie toen hij ontdekte dat een van zijn vriendinnen zwanger was. Ondanks dat Daphne's vader dreigt met een gedwongen huwelijk, toont Leslie zijn volwassen karakter door te zeggen dat hij haar en het kind zal steunen maar niet met haar wil trouwen omdat hij niet van haar houdt. Hij begon zelfs uit te kijken naar het vaderschap tot duidelijk werd dat het kind niet van hem was en de echte vader was teruggekeerd. Blijft Leslie een veranderd man in dit laatste seizoen?

Margo

Louisa zei ooit over haar: “Margo's hoofd is een wirwar van gedachten” en hoewel dat nog steeds zo is, is de vrijgevochten Durrell-dochter zeker ook veranderd. We kennen haar impulsiviteit, zoals toen ze non wilde worden, en tijdelijke bevliegingen, zoals zeepsnijden, maar recentelijk zagen we dat Margo koos voor meer verantwoordelijkheid zoals haar baan op de röntgenafdeling of werken als part-time nanny. Ze wordt steeds flexibeler en begint te begrijpen waar ze goed in is. Wat heeft de toekomst in petto voor deze volwassen Margo?

Gerry

Toen we Gerry voor het eerst ontmoetten, was hij gefascineerd door de flora en fauna op het eiland waar hij terecht was gekomen. Hij verzamelde liever verschillende diersoorten in de tuin dan dat hij met zijn menselijke soortgenoten omging. Maar hier kwam verandering in toen de hormonen door zijn lijf begonnen te gieren. In het afgelopen seizoen zagen we dat Gerry zijn moeder steeds vaker afsnauwde. Ook was hij gefrustreerd dat zijn vriend Theo telkens in de weg liep als hij alleen wilde zijn met zijn vriendin Galini! Niet alleen Louisa is verbaasd over hoe snel de jonge Gerry opgroeit. Welke veranderingen brengt de puberteit met zich mee?

Hoe de serie kan veranderen in dit laatste seizoen

Actrice Keely Hawes liet weten hoe blij ze was dat ze met de vier seizoenen van The Durrells het hele verhaal konden vertellen van het verblijf van de familie op Corfu: “We hadden een heerlijke tijd en we hadden zo'n geluk dat we hun verhaal op deze manier van begin tot eind konden vertellen. Het voelt heel compleet en het was geweldig.”

De Durrells woonden in het echt vier jaar op Corfu en het lijkt gepast dat het tv-gezin even lang op het Griekse eiland verbleef. Hoofdrolspeelster Keely Hawes waarschuwde de kijkers dat het laatste seizoen van de serie anders zal voelen: “The Durrells gaan donkere tijden tegemoet, terwijl het altijd een luchtige serie was. De oorlog nadert en daar moeten ze mee zien om te gaan – net als de echte Durrells dat moesten.”

Hoewel het triest zal zijn voor de kijkers die van de charmante, idyllische wereld van de serie houden, heeft Keely een positieve kijk op het laatste seizoen: “Ik denk echt dat het de beste is tot nu toe. We hebben er alles in gestopt omdat we wisten dat het de laatste zou zijn, dus ik kan niet wachten tot iedereen het kan zien.”

Hoe de oorlog alles veranderde

In het echt was het begin van de Tweede Wereldoorlog van grote invloed op het landelijke leven van de Durrells op Corfu. Hoewel er in de tv-serie soms is gekozen voor creatieve vrijheid en enkele gebeurtenissen uit het echte leven van de familie zijn aangepast, kun je beter niet verderlezen als je niet wilt weten wat zich in 1939 heeft afgespeeld.

Vanaf hier lees je SPOILERS over wat er gebeurde met de echte Durrells. Louisa, Gerry, Leslie en hun Corfiotische werkster Maria Kondos keerden terug naar Engeland toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak in september 1939. Gerry bleef hier met zijn geliefde dieren werken in een aquarium en in een dierenwinkel.

Voor Margo was Corfu haar thuis geworden en ze koos ervoor om op het eiland te blijven in een gedeelde cottage. Toen de RAF (Britse luchtmacht) op het eiland werd gestationeerd, ontmoette ze en werd ze verliefd op piloot Jack Breeze. Het jaar daarop trouwden ze en Jack wist haar te overtuigen dat het te gevaarlijk was om op Corfu te blijven. Ze reisden af naar Zuid-Afrika waar ze de rest van de oorlog bleven.

Larry bleef op het eiland tot de val van Griekenland in april 1941 betekende dat er geen ontkomen meer was aan het dreigende gevaar. Hij besloot direct via Kreta naar Egypte te vluchten met zijn vrouw en pasgeboren dochter. Ze ontsnapten op het nippertje omdat in juni 1941 heel Corfu was gevallen tijdens de bezetting door de asmogendheden.

Of al deze gebeurtenissen de revue passeren in het laatste seizoen, kom je pas te weten als je zelf kijkt.

Vanaf 20 juni kijk je elke maandag tot en met vrijdag naar seizoen 1 om 16:00 uur!

By Steve Coats-Dennis