Menu

The Good Karma Hospital

The Good Karma Hospital keert terug

Als je je verheugt op nieuwe afleveringen van de feel-good medische dramaserie, heb je geluk: The Good Karma Hospital keert in september terug op BBC First met een derde seizoen!

De serie over de ups en downs van het personeel in het ondergefinancierde en overvolle Good Karma Hospital, gelegen in een kustplaats in Zuid-India, bleek een grote hit bij het publiek. Het team van Britse en Indiase medici dat in deze uitdagende omstandigheden moet werken, heeft één regel: er wordt aan niemand zorg geweigerd, of het nu gaat om lokale inwoners, expats of toeristen. Maar wat is het geheim achter de enorme populariteit van de serie?

Een prachtige locatie

De grote aantrekkingskracht van The Good Karma Hospital is toch wel de adembenemende zonnige locatie. De serie speelt zich af in de fictieve plaats Barco die in Kerala ligt, een bestaande staat aan de tropische Malabarkust van India.

Het zal je dan ook misschien verbazen dat de prachtige palmenstranden, de tropische wouden en de welige theeplantages zich niet in India bevinden maar in Sri Lanka waar de serie wordt opgenomen. De zonovergoten stranden van Unawatuna en de Portugees-Nederlandse plaats Fort Galle doen dienst als Indiase locaties. Deze verwisseling was nodig om tijdens het filmen van de serie het moessonseizoen van India te vermijden.

De prachtige locaties zijn net zo populair bij de cast als bij de kijkers. Hoofdrolspeelster Amanda Redman, die de uitgesproken expat-chirurg Dr. Lydia Fonseca speelt, zei het volgende over de schoonheid van Sri Lanka: "Het is een schitterend land. Overal waar je kijkt, lijkt het alsof je je in een schilderij bevindt."

En wie wil nou niet chillen in Greg McConnell's funky strandbar? "Iedereen filmt graag bij de strandbar omdat we daar een zeebriesje hebben", zei acteur Neil Morrissey, die de belastingontduikende bareigenaar speelt. "Ik film niet graag in het ziekenhuis want het stikt er van de muggen en het is binnen, waar de temperatuur kan oplopen tot 40 graden."

Het lijkt allemaal zo mooi, maar de lokale fauna van de idyllische locatie weet de cast af en toe behoorlijk te verrassen. Tijdens de opnames van het eerste seizoen, glibberde er een slang van 1,5 meter langs Amanda Redman toen ze even pauze had en koffie zat te drinken. Amrita Acharia, die Dr. Ruby Walker speelt, kreeg ook onverwachts bezoek tijdens de opnames van seizoen 2 in de vorm van een schorpioen op haar yogamat!

Geweldige personages

De uitvoerend producent van de serie, Lucy Bedford, gaf onlangs haar verklaring waarom The Good Karma Hospital zo populair is bij de kijkers: "De kleurrijke personages en opbeurende verhalen blijven het publiek raken."

Neem Dr. Ruby Walker. Wat zij allemaal niet heeft meegemaakt. Aan het begin van de serie vluchtte ze teleurgesteld en met een gebroken hart weg uit Engeland, in de hoop op een nieuw begin in het Good Karma Hospital in India. We zagen hoe ze volhardend probeerde te wennen aan haar nieuwe leven: van het leren rijden op een bromfiets om het gevaarlijke stadsverkeer te overleven tot het kijken van een lokale soapserie om de taal te leren. In het laatste seizoen zagen we dat Ruby zich meer op haar gemak begon te voelen in haar nieuwe thuis, meer verantwoordelijkheid kreeg in het ziekenhuis en zelfs een mobiele kliniek oprichtte in de theeplantage van haar "oom".

De kijkers genoten er niet alleen van het land door haar ogen te zien, maar waren ook getuige van de opbloeiende liefde tussen haar en de knappe Dr. Gabriel Varma. Hij laat niet graag het achterste van zijn tong zien en is ongelooflijk koppig; acteur James Krishna Floyd beschreef zijn personage in een interview als "een ui die niet wil worden gepeld".

Zijn relatie met nieuwkomer Ruby werd aanvankelijk gekenmerkt door een scherpe rivaliteit. Maar hun plagerijen maakten plaats voor diepere gevoelens. In het laatste seizoen werden ze uit hun comfortzone gehaald en moesten ze samenwerken buiten het ziekenhuis waardoor de romantiek opbloeide. Hij was er voor haar toen ze te maken kreeg met een persoonlijke crisis, maar is Ruby klaar voor een nieuwe relatie? Seizoen 2 eindigde met Ruby die Gabriel vertelde dat ze het een en ander op een rijtje moest zetten. De kijkers vragen zich af waar hun turbulente relatie toe zal leiden en of Dr. Varma op haar zal wachten.

Een absoluut favoriet personage van de fans van The Good Karma Hospital is de geweldige Dr. Lydia Fonseca. Actrice Amanda Redman, vertolker van de rechtdoorzeeë expat-chirurg die het ziekenhuis runt, legt uit waarom ze denkt dat Lydia zo geliefd is: "Ik bewonder haar passie, ik bewonder het feit dat ze van haar werk houdt – ze is hard maar in deze tijd van politieke correctheid zegt ze waar het op staat en kan het haar niet schelen wat de gevolgen zijn."

We zijn dol op Lydia's droge humor. Haar uitspraken zijn hilarisch. Of ze chirurgie nu "een slachtpartij met een beetje naaiwerk" of Dr. Varma "de menselijke regenwolk" noemt, haar duidelijke taal is een hoogtepunt in de scripts van de serie. Er valt zeker niets in te brengen tegen advies als "Een man van wie je niet houdt is als een pleister die je niet nodig hebt. Ruk 'm er gewoon af, het doet maar even pijn."

Een ander hoogtepunt van The Good Karma Hospital is Lydia's relatie met de opstandige bareigenaar Greg McConnell. Hij is een sympathieke oplichter. Wie anders zou een krabrace organiseren in een strandbar en deze promoten als "de Grand National maar dan zijwaarts"? Acteur Neil Morrissey prees hun relatie op het scherm: "Greg en Lydia hebben een volledig functionerende seksuele relatie. Ik weet zeker dat jonge mensen denken dat je na je vijfenveertigste geen seksleven meer hebt, maar ik kan je verzekeren dat dat niet zo is!"

Wat staat er te gebeuren?

Wat kunnen we verwachten van het derde seizoen van de serie? Dan Sefton, bedenker van The Good Karma Hospital, belooft dat "dit seizoen draait om een heel indrukwekkend ontroerend verhaal over een slachtoffer van een aanval met zuur." Deze verhaallijn betekent veel voor Amanda Redman: de actrice liep zelf een ernstige brandwond op haar arm op toen ze achttien maanden oud was. Ze kreeg een ouderwetse ketel met kokende kalkoen-groentesoep over zich heen en verbleef tot haar vijfde in het ziekenhuis. De verhaallijn van de aanval met zuur zal zeker emoties oproepen bij de kijkers.

We kijken er bovendien naar uit om te zien hoe de onzekere romance tussen Ruby en Gabriël zich zal ontwikkelen, en of haar vader, die ze al jaren niet meer heeft gezien, zijn relatie met zijn dochter weet te herstellen.

En uiteraard komt het Good Karma Hospital voor gloednieuwe medische uitdagingen te staan.

Het derde seizoen van The Good Karma Hospital begint op dinsdag 3 september op BBC First.

By Steve Coats-Dennis