Menu

The Trial of Christine Keeler

Ontdek het waargebeurde verhaal achter de nieuwe dramaserie The Trial of Christine Keeler

Deze maand reizen we af naar het Londen van de jaren zestig terwijl de stad te maken krijgt met een groot schandaal in de nieuwe BBC First-dramaserie The Trial of Christine Keeler. Maar wist je dat de serie gebaseerd is op ware gebeurtenissen? Ontdek de waarheid achter de serie die vanaf 5 april om 21.00 uur te zien is...

Als je geïnteresseerd bent in de Britse politiek, heb je misschien wel eens gehoord van Christine Keeler en de Profumo-affaire. Er zit echter veel meer achter dit verhaal en zijn personages dan je op het eerste gezicht zou denken. Lees verder om meer te weten te komen over de nieuwe BBC First-serie en kijk vanaf 5 april om de waarheid achter de krantenkoppen en het schandaal boven tafel te krijgen!

Wie was Christine Keeler?

Christine Keeler was een Brits model en danseres in het begin van de jaren zestig; ze kwam uit een arbeidersgezin dat worstelde met de ellende van de Tweede Wereldoorlog. Christine had geen makkelijke jeugd; ze was vaak ondervoed en werd misbruikt door haar stiefvader.

Christine werd op haar achttiende danseres in een cabaretclub. Hier ontmoette ze Stephen Ward, een invloedrijke man uit de high society die Christine voorstelde aan een aantal andere vermogende invloedrijke mannen.

Wat was de Profumo-affaire?

John Profumo was minister van Defensie; hij was getrouwd en een gerespecteerd politicus die getipt werd als toekomstige premier. Profumo ontmoette Christine Keeler tijdens een feest waar Keeler naartoe was gekomen met haar vriend Stephen Ward. Na deze ontmoeting maakte Profumo Christine het hof en vroeg haar om met hem af te spreken als zijn vrouw de stad uit was. Uiteindelijk begonnen de twee in 1963 een affaire.

Wat leidde tot Christines proces?

Tijdens Christines korte affaire met Profumo had ze naar het schijnt ook een relatie met de Russische kapitein en vermoedelijke spion Jevgeni Ivanov. Dit leidde tot de vrees dat Christine politiek gevoelige informatie die zij van Profumo had gehoord, doorspeelde aan de mogelijke Sovjet-spion Ivanov. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog zorgde deze angst voor chaos in de politiek, omdat er werd gevreesd dat kritieke informatie gecompromitteerd was. Christine werd beschuldigd van obstructie van de rechtsgang en meineed; het proces zelf werd een groot mediacircus.

Waarom was er zoveel media-aandacht?

Christine had aanvankelijk geprobeerd haar verhaal aan de kranten te verkopen; ondanks dat het verhaal werd ingetrokken, bleven de media haar en haar verhaal fascinerend vinden. Dergelijke schandalen bleken populair bij het grote publiek, met een continue vraag naar meer informatie over de smerige details en mogelijke gevolgen. Kranten streden om exclusieve updates over de zaak zodat ze een slaatje konden slaan uit het schandaal. De affaire veranderde in feite de loop van de geschiedenis toen Profumo werd gedwongen zijn politieke carrière op te geven; dit was een verhaal dat het land choqueerde.

Wat kunnen we verwachten van de tv-serie?

De serie gaat in op de gebeurtenissen in de aanloop naar Christines proces en schetst tegelijkertijd een beeld van de vaak verwoestende gevolgen voor alle betrokkenen bij het schandaal. Er zal veel aandacht zijn voor Christines perspectief en de redenering achter haar handelen, waardoor we haar als individu beter zullen begrijpen. Deze serie neemt je mee in een emotionele rollercoaster met momenten van vreugde, angst, verdriet en woede...

Waar we echt naar kunnen uitkijken bij deze serie zijn de vele bekende gezichten! De geweldige Emilia Fox speelt Valerie Profumo, de vrouw van John Profumo; veel fans zullen Emilia herkennen uit de langlopende BBC First-misdaadserie Silent Witness. Dan is er nog Ellie Bamber die Christines vriendin Mandy Rice-Davies speelt. Misschien herinner je je haar nog wel als Cosette in de hitserie Les Misérables. Wellicht herken je ook James Norton, die Stephen Ward speelt, uit de populaire serie Happy Valley waarin hij ex-veroordeelde Tommy Lee Royce speelde. Verder zien we William Gaminara, ook bekend als Professor Leo Dalton in Silent Witness, en Paul Ryan die Nigel Farage speelde in Brexit: The Uncivil War. Wat een geweldige line-up voor BBC First-fans!

Met zo'n briljante cast, slim script, prachtige locaties en gedetailleerde kostuums zul je van begin tot einde aan de buis gekluisterd zitten voor The Trial of Christine Keeler! Kijk vanaf 5 april om 21.00 uur naar BBC First om niets van het drama te missen.

By Martha Hughes