Menu

Mrs Wilson

Wie is de echte Mrs. Wilson?

Actrice Ruth Wilson staat bekend om haar verschillende rollen. Ze speelde de gekwelde, rouwende moeder Alison Bailey in The Affair. Voor haar rol als Jane Eyre gebaseerd op het gelijknamige boek van Charlotte Brontë werd ze genomineerd voor een Golden Globe. En uiteraard kennen we Ruth allemaal als het wispelturige, psychopathische genie Alice Morgan in Luther.

Maar in onze nieuwe driedelige dramaserie, Mrs. Wilson, laat de veelzijdige actrice haar talenten zien in een rol die haar heel na aan het hart ligt. De titel geeft het waarschijnlijk al weg: in dit intrigerende familiedrama speelt Ruth Wilson haar eigen grootmoeder Alison Wilson!

En deze uitzonderlijke gebeurtenissen zijn gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Of eigenlijk op meerdere verhalen, waarvan sommige waar zouden kunnen zijn. Want Ruths grootmoeder onthulde in haar memoires dat “Alec”, de man met wie ze getrouwd was, ook Alexander Wilson was, een veelgeprezen schrijver van 27 boeken, bigamist en geheim agent!

Waarschijnlijk. Tja, dat is dus het probleem met mensen die meerdere levens leiden en er verschillende gezinnen op na houden die niets van elkaars bestaan afweten – ze zijn heel goed in het uitwissen van hun sporen. Het verhaal begint in 1963, wanneer Alison Wilsons gelukkige leven ineenstort door de plotselinge dood van haar man. Zijn geheimen komen langzaam aan het licht wanneer een vrouw, die beweert zijn echtgenote te zijn, bij Alison aan de deur staat en denkt dat Alison zijn huisbazin is.

Wie was Alexander Wilson?

“Zie je dan niet wie hij is?”, vraagt Alisons moeder in de derde aflevering van Mrs. Wilson. “Hij is een oplichter en een leugenaar. Ik geloof geen woord van wat hij zegt.”

Het blijkt nog niet zo makkelijk te zijn om de mysteries te ontrafelen, aangezien hij voor de Britse geheime dienst (MI6) werkte. Ruth Kenley-Letts, uitvoerend producent van de serie, legt uit wat wel zeker is: “Er bestaat geen twijfel dat hij voor MI6 heeft gewerkt. Hij was overduidelijk een heel intelligent man. Hij sprak zeven talen, wat tijdens de Tweede Wereldoorlog ongelooflijk nuttig moet zijn geweest voor de Britse inlichtingendienst. Alison ontmoette hem toen hij daar als vertaler werkte en zij zijn secretaresse was.”

Doordat Alec voor de geheime dienst werkte, wordt het mysterie rondom hem echter alleen maar groter. Ruth Wilson zei tijdens een persbijeenkomst: “De Britse veiligheidsdienst (MI5) wil nog steeds niet vrijgeven wat hij daar precies deed. Dit is ‘gevoelige informatie’, wat dat ook mag betekenen. Na zeventig jaar wordt deze informatie dus nog steeds niet vrijgegeven en we weten dan ook niet waarmee hij zich eigenlijk bezighield bij MI5 of MI6.”

Hierdoor weten we nog steeds niet of hij door de geheime dienst is ontslagen of dat zijn ontslag misschien een dekmantel was. Mrs. Wilson-producent Jackie Larkin speculeert: “Ik denk dat hij zo gewend was aan het verzinnen van verhalen, ook in zijn boeken, dat hij zijn eigen leugens begon te geloven... Hij deed waarschijnlijk heel belangrijk werk bij de geheime dienst en doordat hij dit in zijn romans verwerkte, kwam hij uiteindelijk in de problemen.”

De meeste van de 24 romans die Alexander schreef, draaien om spion Sir Leonard Wallace en agent Hugh Shannon. Deze personages kunnen worden gezien als de voorlopers van Ian Flemings “M” en James Bond. Professor Tim Crook, de biograaf van Alexander Wilson, onthult bovendien een intrigerend parallel met een echte persoon. Het personage Sir Leonard Wallace vertoont opvallende gelijkenissen met de echte kapitein Sir Mansfield Smith-Cumming – een man die bekendstond als “C” toen hij de eerste directeur werd van wat later de Britse inlichtingendienst zou worden. Wilsons fictieve wereld en zijn echte leven leken verdacht veel op elkaar!

De echtgenotes

Let op! Spoilers! We bespreken hieronder enkele plotwendingen, dus misschien kunt u beter eerst alle drie de afleveringen van Mrs. Wilson kijken voordat u verderleest.

Het werd duidelijk dat Alec Wilson met vier verschillende vrouwen was ‘getrouwd’, zeven kinderen bij hen had verwekt en soms meerdere dubbellevens in deze gezinnen leidde.

Tot ver na de Tweede Wereldoorlog, toen er steeds meer lokale scheidingsinstanties werden geopend, was bigamie helemaal niet zo uitzonderlijk. Neem bijvoorbeeld dagboekschrijfster Anaïs Nin die elf jaar lang twee echtgenoten had. En ook piloot Charles Lindbergh hield er meerdere gezinnen op na: hij had een vrouw en vijf kinderen in de Verenigde Staten, drie kinderen bij een Duitse vrouw, nog eens twee kinderen bij de zus van die vrouw en daarbovenop nog eens twee kinderen bij een Duitse secretaresse!

Door zijn werk voor de geheime dienst en zijn fantasierijke flair als schrijver was het voor Alec Wilson een koud kunstje om smoesjes te verzinnen waarom hij vaak langere tijd van huis was. Hierdoor hadden zijn echtgenotes en gezinnen geen idee van elkaars bestaan.

Wat intrigerend is, is hoeveel moeite Alison Wilson deed om zijn dubbelleven geheim te houden. Na zijn hartaanval begon Alison alle documenten van haar man door te spitten. Ze kwam erachter dat ze niet zijn wettige echtgenote was. Dat was een andere vrouw (Gladys). Ze deed er alles aan om dat geheim te bewaren en haar zonen te behoeden voor de waarheid... Wel 30 jaar lang! Ze vernietigde alles wat met Alec te maken had, op één foto na. Aan het einde van haar leven schreef ze haar memoires om het verraad van hun vader uit te leggen aan haar twee zonen Gordon en Nigel. Deze memoires bestonden uit twee delen: het ene deel mocht worden gelezen toen ze nog in leven was en het andere deel pas na haar dood.

Maar er waren meer geheimen. Een jaar na haar dood doken er twee vrouwen op die met een onthulling kwamen waar Alison (schijnbaar) niets van af wist: ze was in werkelijkheid een van vier echtgenotes in plaats van een van twee. Wat een verhaal!

In de huid van grootmoeder kruipen

Het was een grote uitdaging voor de bekroonde actrice om haar eigen grootmoeder te spelen in dit meeslepende drama. Ruth zei in een tv-interview: “Ik denk dat het een van de moeilijkste dingen is die ik ooit heb gedaan.”

Hoewel Ruth een goede band had met haar grootmoeder, was Alison niet het type om haar kleinkinderen te knuffelen. Toen Ruth achttien jaar oud was, mocht ze de memoires van haar grootmoeder lezen, waardoor ze begon te begrijpen wat er in haar omging. Ruth had duidelijk voor ogen hoe ze het personage van haar grootmoeder wilde benaderen in de serie: “Ik wilde haar gedrag niet goedpraten; ik wist dat ik alle kanten van haar kon laten zien omdat ze complex was. Ze was terughoudend en ik weet nu waarom.”

Al aan het begin van de opnames vroeg Ruth zich af of dit project misschien toch te persoonlijk was en of ze te dicht bij het personage stond om de rol met verve te spelen. Ze grapte dat ze heeft overwogen om Claire Foy te vragen of ze nog beschikbaar was!

En het is duidelijk waarom het lastig kon zijn om haar eigen grootmoeder te spelen. Er was een scène waarin Alison moest bevallen van haar zoon. Ruth belde haar vader die dag na het filmen en lachte aan de telefoon: “Ik ben vandaag van jou bevallen!”

Maar Ruths inspanningen werden beloond. Mrs. Wilson is een fascinerend drama waarin een ongelooflijk waargebeurd verhaal wordt verteld over spionage, verraad en polygamie. De serie laat de kijker zelf een mening vormen over Alec Wilson: was hij een manipulatieve leugenaar, een fantast die zijn eigen draai gaf aan de waarheid of een geheim agent die door zijn geheime missies genoodzaakt was ontelbare leugens te vertellen?

**U mag zelf beslissen. Mrs. Wilson wordt elke vrijdag om 22:00 uur op BBC First uitgezonden en wordt gedurende de week herhaald. **

By Steve Coats-Dennis