Blog Image

Ben Whishaw schittert in: This is Going to Hurt.

Het leven als beginnend arts op de kraamafdeling gaat niet altijd over rozen.

Adam Kay, gespeeld door de briljante Golden Globe-, BAFTA- en Emmy-winnaar Ben Whishaw, is een beginnend arts die alle ballen in de lucht moet houden. Hij werkt voor de National Health Service (NHS), het gratis openbare gezondheidszorgstelsel van het Verenigd Koninkrijk. Tijdens zijn werkweken van meer dan 97 uur op een chaotische, onderbezette afdeling rekenen zwangeren op hem in dagelijkse situaties tussen leven en dood. Maar ook zijn relatie en vrienden vereisen de nodige aandacht! En dat voor een lager uurloon dan het tarief van de parkeermeter bij het ziekenhuis. 

We zien hoe Adam wanhopig probeert zijn baas Mr. Lockhart, gespeeld door Alex Jennings, tevreden te stellen. Een baas die half zo hard werkt als hij voor een veel hoger salaris, en op zijn werk verschijnt in een luxe sportauto. Met droge humor om zijn dreigende emotionele en fysieke breakdown te verhullen, stuntelt Adam, onder de koffievlekken en lichaamssappen, door zijn dag op de kraamafdeling. 

This is Going to Hurt

Ben Whishaw vertelde ons het volgende over zijn personage: “Hij probeert zich staande te houden in een meedogenloos systeem. Hij is iemand die echt het juiste wil doen, maar ook te maken heeft met zijn eigen gebreken, zwaktes, tekortkomingen en fouten. Dit maakt hem heel interessant, want ik denk dat als je een ziekenhuis binnengaat of als je met een arts te maken hebt, je denkt dat hij of zij op de een of andere manier bovenmenselijk is. Ik vind het geweldig dat dit personage juist zo menselijk is.”

This is going to hurt

Hij wordt bijgestaan door nieuw talent Ambika Mod in de rol van de leergierige maar oververmoeide arts in opleiding Shruti, die meer dan 16 uur per dag werkt terwijl ze studeert voor haar examens en in een studio woont. Ze is slim, nieuwsgierig en hardwerkend en heeft dus alles in zich wat nodig is om een fantastische arts te worden, maar de overweldigende chaos van haar baan en de worsteling om een band op te bouwen met teamleden die haar voortdurend onderschatten, dreigen haar zelfvertrouwen aan het wankelen te brengen.

Gelukkig heeft ze een vriendin en bondgenote in Tracy (Michele Austin), de zelfverzekerde, scherpzinnige en ervaren verloskundige die precies weet hoe ze Adam op zijn plaats moet zetten. De cast wordt in latere afleveringen ook versterkt door Dame Harriet Walter, in haar rol als Adams moeder.

This is going to hurt

De serie contrasteert op fantastische wijze de intensiteit en zwaarheid van het leven op de kraamafdeling met geestige, droge humor. Ambika Mod vertelde ons wat meer over de luchtige kant van de serie: “Zelfs als we door onze zwaarste periode gaan, blijft het leven gekke wendingen nemen. En ik vind dat Adams expliciete, specifieke wereldbeeld van dit alles gewoon ontzettend grappig is. De stijl is zo typisch Brits.”

This is going to hurt

Deze geweldige nieuwe serie is gebaseerd op de memoires van de echte NHS-kraamarts Adam Kay, de schrijver, bedenker en producent van de tv-serie. Hij werkte samen met de cast en crew om de serie zo realistisch mogelijk te maken: van de zware computers op wieltjes tot het specifieke lettertype dat op de posters op de set werd gebruikt. Hij beschreef de serie als “een ode aan de NHS”. “De NHS bestaat alleen dankzij de 1,4 miljoen mensen die er werken en die veel verder gaan dan alleen hun taak om ons gezond te houden.”

Zal Adam de balans vinden tussen een goede arts en een goed mens zijn? Kijk naar This is Going to Hurt op woensdag 13 april om 21:00 uur op BBC First om het te ontdekken.

Door Alessandra Thom