Blog Image

Charlotte en Tom beantwoorden jullie vragen over Sanditon Seizoen 2!

Een interessant kijkje in het wel en wee van Sanditon, met Rose Williams en Kris Marshall.

We spraken met Rose Williams (Charlotte) en Kris Marshall (Tom) over hun terugkeer naar het prachtige kustplaatsje Sanditon voor seizoen 2. Ze vertelden enthousiast over de serie en hun personages, én beantwoordden enkele van jullie vragen!

Sanditon S2

Hoe was het om terug te keren naar Sanditon?

Beide acteurs waren ontzettend blij weer naar Sanditon te mogen terugkeren. Rose: “Het voelde zó goed… dat ik weer een groot deel van het vertrouwde team, de crew, de cast, zou terugzien was echt ge-wel-dig.”

En de inspanningen van de fans zijn niet onopgemerkt gebleven. Kris: “Het was fantastisch alsnog aan het tweede seizoen te mogen beginnen. Het laat maar weer eens zien welke invloed fans kunnen hebben, helemaal nu, via social media. Ik was niet eerder onderdeel van een serie die eerst werd gestopt en vervolgens toch weer hervat, om welke reden dan ook, en al helemaal niet enkel en alleen door de collectieve wilskracht van de fans.” Een tweede kans om nog veel meer verhalen te vertellen, die er volgens Kris ook genoeg zijn. “Een geweldig gevoel, aan het begin van een nieuw seizoen.”

Sanditon S2

Wat vond Rose de leukste scène om te filmen? Zijn haar speciale momenten bijgebleven?

Rose denkt met veel plezier terug aan de scènes op het strand: “De strandwandelingen in het bijzonder. Een van de eerste wandelingen die ik draaide was met Kate, Mary in de serie, en de kinderen. Het uitgestrekte strand in dat mooie vroege ochtendlicht… De sfeer die het artistiek team wist te creëren met de tenten en de badkoetsen… Die scènes sprongen er voor mij echt uit.” Elke dag waren er voor haar wel speciale momenten waar ze nog graag aan terugdenkt. “Hoe Rosie Graham en Frank en Maxim, die Captain Carter, Captain Fraser en mijn zus Alison spelen, continu samen optrokken was zo leuk om te zien. Ze konden zo goed met elkaar overweg. Net de drie musketiers.”
En ook over de rest van de cast is ze zeer te spreken: “Het was een mooie mix van oud en nieuw.”

Wie zouden Rose en Kris het liefst willen spelen, afgezien van hun eigen personage?

Als ze in de huid van een ander personage zou kunnen kruipen, zou dat voor Rose Esther zijn. “Charlotte speelt haar zo goed dat ik moeite heb me haar anders voor te stellen, maar ik vind Esther gewoon zo'n interessant personage.” Voor Kris springen bij de heren vooral dokter Fuchs en de dominee eruit. “En Arthur is ook een briljant personage, Turlough speelt hem formidabel. Weet je, ik zou wel een avonturier willen spelen… ik denk niet dat er avonturiers in Sanditon zijn, maar hoe mooi zou het zijn als er eens een zou opduiken. Een piraat bijvoorbeeld! Dat lijkt me wel wat.” Bij de dames kiest hij voor Lady Denham. “Ze is zo heerlijk cynisch. Als ik iets kritisch zou moeten zeggen over Tom, dan is het dat hij nooit eens echt lekker scherp uit de hoek komt!”

Sanditon S2

Wat heeft Rose gemeen met Charlotte?

Rose en Kris kennen hun personages door en door. Rose ziet zeker enkele gelijkenissen tussen haarzelf en Charlotte: “Vooral in haar verlangen te ontdekken wat het leven te bieden heeft, te leren, te groeien. Het avontuurlijke in haar, haar eigengereidheid. Ze wil onafhankelijk zijn, haar eigen plan trekken.” Bij terugkeer in Sanditon aan het begin van het seizoen gaat er veel in Charlotte om. Rose denkt dat het voor haar niet zozeer moeilijk was Tom weer onder ogen te komen: “Ze worstelt vooral met haar eigen emoties en gedachten en haar verdriet om het verlies van Sidney. Aan de ene kant heeft ze haar vrienden, de Parkers, ontzettend gemist. Aan de andere kant weet ze dat hun weerzien tal van emoties bij haar zal losmaken en ze dit hartverscheurende verlies op nog veel meer manieren zal voelen. Je ziet hoe ze er echt naar verlangt terug te keren naar het plaatsje, er weer onderdeel van uit te maken. Combineer dat met haar avontuurlijke nieuwsgierigheid, hoe ze leert en groeit in haar relaties met haar vrienden. En bovenal, hoe ze te midden van dit alles haar best doet haar hartzeer een plekje te geven.”

Sanditon S2

Wat denkt Rose dat er voor Charlotte in het verschiet ligt? Is er kans op een romance?

In seizoen 2 verandert er het een en ander voor Charlotte. Wat Rose betreft staat het tweede seizoen in het teken van transformatie. “Ze heeft een groot verlies te verwerken en tegelijk probeert ze uit te vinden wie ze is, wie ze wil zijn, wat haar plek is in de wereld, en zoekt ze naar manieren om op eigen benen te staan. Ze worstelt met haar positie in de maatschappij en met de druk om te trouwen. Enerzijds wil ze haar familie behagen, anderzijds verzet ze zich ertegen en is ze er met al het hartzeer eigenlijk ook gewoonweg nog niet aan toe zich er weer voor open te stellen.” 

Rose laat in het midden of er romantiek in het verschiet ligt voor Charlotte: “Ze is er in ieder geval niet naar op zoek. Ze laat het aan het lot, zogezegd. Als de liefde op haar pad komt, prima, maar ze is er niet actief naar op zoek zoals haar zus. Het allermooiste aan Charlotte vind ik dat ze niet bang is af te wijken van de norm, van wat de maatschappij van haar verwacht.”

Sanditon S2

Hoe denkt Kris dat het Tom zal vergaan? Staan hem nieuwe ontwikkelingen te wachten?

Kris: “Tom is een heerlijk personage om te spelen. En dan vooral zijn dalen, zijn zwaktes, die zijn zoveel leuker om te spelen dan zijn triomfen. Neem in seizoen 1 de verhaallijn dat hij zijn arbeiders niet betaalt, of dat hij de gebouwen niet heeft verzekerd. Of in seizoen 2 dat hij begint met gokken. Steeds als zoiets in het script opduikt, denk ik YES! Het is zo heerlijk om daar als acteur je tanden in te zetten. 

Ik ben ook blij dat zijn verhaal ergens naar toewerkt. Het hoeft voor mij echt niet allemaal helder en netjes afgebakend te zijn, maar er is wel een zekere ontwikkeling, zoals mensen die in hun leven horen door te maken. Het zou niet interessant zijn als het nergens heen ging en mensen de consequenties van hun keuzes niet zouden inzien. Ook dát maakt het leuk om hem te spelen.”

Sanditon groeit langzaam maar zeker uit tot een populaire badplaats. Denkt Kris dat dit volgens Tom de offers waard is?

Het kustplaatsje Sanditon mag dan almaar populairder worden, het heeft de inwoners ook heel wat gekost. Is het dit allemaal wel waard voor Tom? Kris: “Tom is zich nooit echt bewust van de consequenties die zijn keuzes hebben voor anderen. Hij gaat volledig op in zijn eigen visie. Tom is Sanditons grootste kracht én grootste zwakke plek. Hij is geen slecht mens, hij is gewoon overmoedig. Hij wil zó graag vooruit dat hij voorbijgaat aan de details en met volle kracht op zijn doel afstevent. Dwars over mensen heen. Zelf loopt hij geen schade op, hij is degene die de schade veroorzaakt en er vrijwel zonder kleerscheuren vanaf komt! Dat kan doordat hij wordt beschermd door een heel sterke echtgenote, een sterke vrouw, en een liefdevolle familie en door geld. Weet je, hij is eigenlijk een typisch Austen-personage, een man met gebreken. Een van de sleutelfactoren in al haar werk!”

Sanditon S2

Wat vindt Kris het leukst aan Nederland? 

Wist je dat Kris Marshall een paar woordjes Nederlands spreekt? Kris: “Ik ben gek op Nederland, ik ken het land goed. Ik heb familie in Den Haag en ik spreek ook wat Nederlands, maar het is allemaal behoorlijk grof, dus je zult me op m'n woord moeten geloven! Er woonde vroeger ook familie in Sittard en in de buurt van Valkenburg. Daar heb ik als tiener veel tijd doorgebracht. Ik genoot ontzettend van de Hollandse manier van leven. Ik fiets ook graag. Bath, waar ik woon, is erg heuvelachtig. In België en Nederland is het veel vlakker. Perfect om te fietsen, heerlijk!”

Benieuwd wat Charlotte en Tom allemaal gaan beleven? Kijk dan seizoen 2 van Sanditon, elke donderdag om 21:00 uur op BBC First.

Alessandra Thom