Blog Image

Een nieuwe aangrijpende dramaserie met in de hoofdrollen Jack O'Connell en Colin Farrell

De gloednieuwe serie The North Water is een spannend verhaal over strijden en overleven.

Patrick Sumner, een oneervol ontslagen ex-legerarts, hoopt te ontsnappen aan de gruwelen uit zijn verleden en meldt zich aan als scheepschirurgijn op een noodlottige Arctische walvisexpeditie. De woestheid van de elementen wordt geëvenaard door het geweld van zijn bemanningsleden, vooral door de onmiskenbaar felle kracht van harpoenier Henry Drax. Als het ware doel van de expeditie duidelijk wordt, barst er een confrontatie los tussen de twee mannen die hen meeneemt op een reis ver van het vasteland en ver buiten de veilige haven van de beschaving.

Wanneer Sumner en zijn bemanningsleden stranden in de genadeloze Arctische woestenij, ontdekt hij hoe ver hij bereid is te gaan tegen de wreedheid van de natuur en de mens. Maar het gestrand zijn is niet hun enige probleem; er is een misdaad gepleegd aan boord en de bemanning keert zich tegen elkaar in een poging op te lossen wat er is gebeurd.

Iedereen aan boord voor deze geweldige cast

Deze sterrencast bestaat onder andere uit de intuïtieve Jack O’Connell die nuance en complexiteit brengt in elke rol die hij speelt – en voor zijn rol als Patrick Sumner maakt hij geen uitzondering. Hij is samen met Colin Farrell te zien, een van de beste acteurs van Ierland en te zien in meerdere films die met een Oscar bekroond zijn, zoals Fantastic Beasts en Dumbo. In zijn rol als de lastige Henry Drax, brengt Colin een mix van brutaliteit en primitief gedrag in de serie.

De leider van het schip, kapitein Brownlee, wordt uitstekend vertolkt door Stephen Graham die bekend is van zijn rol als John Corbett in de misdaadserie Line of Duty. Het lijkt zijn tweede natuur te zijn om een onhandelbare bemanning te leiden.

Ook de fantastische acteurs Peter Mullan van Top of the Lake en Sir Tom Courtenay van Unforgotten spelen in The North Water.

De roman tot leven gebracht...

The North Water

Dit duistere, aangrijpende verhaal was al een hit; de befaamde auteur Ian McGuire ontving een Encore Award voor zijn roman The North Water. Regisseur Andrew Haighs beschrijft zijn boek als “een vlijmscherpe pageturner die de lezer vanaf het begin tot het eind blijft boeien", en wil hetzelfde bereiken met zijn sensationele filmbewerking van deze felle roman. “Wat er zo bijzonder aan is, is dat het verhaal wordt verteld met een geweldig gevoel van authenticiteit en ik wil dat dát gevoel in elk beeld van deze bewerking terugkomt.”

Die authenticiteit is tot leven gekomen doordat er gefilmd is op een afgelegen locatie ten noorden van de eilandengroep Spitsbergen in Noorwegen, waardoor de schitterende omgeving goed tot zijn recht komt. Acteur Stephen Graham was onder de indruk van het landschap. “Ik voelde me bevoorrecht om prachtige dieren zoals ijsberen in hun natuurlijke habitat te zien – ook al wordt deze helaas steeds meer aangetast – dat was echt bijzonder.”

Volg de reis van de bemanningsleden op woensdag 29 september om 21:30 uur op BBC First.

By Milan Wells