Blog Image

Peaky Blinders – seizoen 5

Houd zaken en familie gescheiden: de Shelby's zijn terug.

De Peaky Blinders maken deze zomer een knallende comeback met seizoen 5 op BBC First. Om je helemaal bij te praten voordat seizoen 5 begint, geven we je hieronder een samenvatting van alle gebeurtenissen van seizoen 4.

Peaky Blinders

Let op! Spoilers!

Na het derde seizoen kwamen Polly (Helen McCrory), Arthur (Loris Loddi) en Michael (Finn Cole) vrij na een korte gevangenisstraf. Tommy (Cillian Murphy) wist te voorkomen dat ze werden opgehangen voor hun misdaden. De familie viel vervolgens uit elkaar: John (Joe Cole) en Arthur kochten landhuizen in de hoop op een rustig leven en Polly worstelde om het verleden achter zich te laten.

Michael ging weer voor de Shelby Company werken en wanneer iedere Peaky Blinder een brief ontvangt van de zoon van een oude vijand, Vicente Changretta (Kenneth Coley), moet de hele familie weer bij elkaar komen om het gevaar onder ogen te zien. John overleeft de massamoordaanslag niet en Michael raakt gewond.

Peaky Binders

In het licht van de dreiging van de Siciliaanse maffia besluiten Tommy en de rest van de Peaky Blinders om hun meningsverschillen opzij te zetten. Tommy en Arthur nemen een huurmoordenaar, Aberama Gold (Aidan Gillan) op in de bende. Tommy en Luca Changretta (Adrien Brody) sluiten een deal: geen inmenging van de politie, en kinderen en burgers worden met rust gelaten.

Op Artillery Square maakt de politie een einde aan het gevecht tussen Tommy en Changretta. Lizzie (Natasha O’Keefe) vertelt Tommy dat ze zwanger is van zijn kind en Tommy en Jessie (Charlie Murphy) hebben een intiem diner samen, omdat hij Jessies communistische contacten in zijn voordeel wil gebruiken.

Changretta is van plan de bokswedstrijd te gebruiken om eindelijk van de Peaky Blinders af te komen. Wanneer Arhur een verdacht persoon uit de arena volgt, raakt hij in het daaropvolgende gevecht zwaargewond en lijkt hij het niet te hebben overleefd.

Peaky Blinders

Uiteindelijk komen Tommy en Changretta tegenover elkaar te staan in de distilleerderij. Changretta denkt dat hij de overhand heeft, tot Tommy aan Changretta onthult dat hij Michael in het geheim naar de VS heeft gestuurd om met andere maffiosi te onderhandelen. Hij heeft ze tegen Changretta opgezet. Plotseling komt Arthur de distilleerderij binnen en schiet Changretta neer – Arthur fakete zijn eigen dood om Changretta in de val te lokken.

Terwijl de familie hun nauwe ontsnapping viert, vertelt Alfie (Tom Hardy) dat hij huidkanker heeft. Tommy achterhaalt wie Jessies communistische contacten zijn en speelt deze informatie vervolgens door aan de autoriteiten om zijn politieke ambities te bevorderen. Hij wint de verkiezingen.

Peaky Blinders

Seizoen 5

Het is 1929 en in dit seizoen krijgen de Shelby's te maken met een nieuwe vijand: de Billy Boys, een beruchte bende uit Glasgow. De Shelby-familie is verspreid: Michael woont in het hoofdkantoor van de Shelby Company in Detroit, Polly heeft haar toevlucht gezocht bij een piloot in Monte Carlo en Tommy behaalt het ene na het andere succes in zijn politieke carrière.

Peaky Blinders - seizoen 5

Maar als Michael het nieuws brengt over de beurscrash, worden de Shelby's gedwongen weer bij elkaar te komen. De gevolgen voor het familiebedrijf worden onmiddellijk duidelijk en de hele familie zal moeten samenwerken om deze dreiging het hoofd te bieden.

Peaky Blinders

Zijn carrière wordt al snel bedreigd door een nogal nieuwsgierige journalist, maar dit is lang niet de enige politieke uitdaging waarmee Tommy te maken krijgt. Zal hij weer de fout ingaan? Terwijl Tommy’s mentale toestand steeds verder achteruitgaat, keren geesten uit het verleden terug en bedreigen alles wat de Shelby’s door de jaren heen hebben opgebouwd.

Mis seizoen 5 van Peaky Blinders niet, vanaf zaterdag 13 augustus om 21:30 uur op BBC First.

Alessandra Thom