Blog Image

Tijd om ‘The Mallorca Files’ te openen

Tuesday 25 February 2020

Veel van onze detectives zijn erg serieus.

Luther is altijd duister psychologisch. Sherlock is onophoudelijk en intens. Unforgotten verkent de duistere wereld van cold cases. En hoewel we allemaal graag rondneuzen in de diepe krochten van misdaadland, is het soms ook fijn om even aan de duisternis te ontsnappen.

The Mallorca Files, onze gloednieuwe misdaadserie vanaf maandag 9 maart op BBC First, heeft geen zwart randje. Op het grootste eiland van de Balearen volgt de serie een onwaarschijnlijk detective-duo bij het oplossen van ongewone misdaden.

Geschreven door Dan Sefton

De serie zorgt voor echte feel good-tv, en dat is geen verrassing met Dan Sefton als regisseur. Dat is de man achter The Good Karma Hospital en Delicious, dus hij weet het een en ander over intrigerende, originele tv waar je vanbinnen blij van wordt.

The Mallorca Files

Dan kwam op het idee toen hij in een krantenbericht las dat de Britse politie elke zomer naar Magaluf wordt opgeroepen omdat dronken Britse toeristen niet naar de Spaanse politie luisteren. Met dit idee in het achterhoofd maakten Dan en zijn collega's een serie die speelser is dan de gemiddelde misdaadserie.

De regisseur was duidelijk over de richting die hij op wilde: “We wilden geen zedenmisdrijven of vermiste kinderen, alleen indrukwekkende moorden! De serie belicht allerlei interessante thema's zoals drugs, de dood en stierenvechten. Het is niet alledaags, maar we slaan een andere richting in dan andere politieseries.”

De vrolijke toon van de serie werd door een criticus geprezen met “deze tv hebben we nodig in een sombere winter", en een andere criticus beschreef de chemie tussen de twee hoofdpersonen als “heter dan hete tapas".

Dan Sefton gaf zelf de volgende suggestie voor het kijken naar The Mallorca Files: “Het is een buddy cop-serie in de zon! Er zit humor in, en de misdaden zijn een beetje aangedikt... Schenk een glas rosé in en geniet ervan, dat is de sfeer die we neer willen zetten.”

Miranda en Max

De onwaarschijnlijke samenwerking tussen twee compleet verschillende detectives staat centraal in de serie. Als we de Britse detective Miranda Blake voor het eerst zien, is ze in Palma de Mallorca om een gangster die informant is geworden terug naar het VK te escorteren. Als dit fout gaat komt ze samen te werken met de Duitse detective Max Winter, vaste bijval van de Spaanse politie.

The Mallorca Files

Zij is zelfstandig en methodisch. Ze doet alles volgens het boekje en kan een obsessieve workaholic zijn. Hij is ontspannen, chaotisch en instinctief. Zelfs zijn Spaanse chef zegt over hem: “Zijn kennis van de plaatselijke taal is uitmuntend, in tegenstelling tot zijn kennis van de juiste procedure.” Miranda denkt letterlijk, terwijl Max de dingen vanuit een breder perspectief bekijkt.

Deze onwaarschijnlijke samenwerking heeft zeker iets klassieks. Als je ooit de Amerikaanse tv-serie Moonlighting of de Britse misdaadserie Dempsey & Makepeace hebt gezien, weet je een beetje wat je te wachten staat wat betreft de relatie tussen de twee hoofdpersonen. Naarmate Miranda en Max elkaar beter leren kennen, zullen kijkers zich afvragen of dit stel misschien meer dan alleen “compañeros” zal worden.

De openingstitel van het programma wijst op een ‘doen ze het of doen ze het niet'-relatie. Elen Rhys, die Miranda speelt, zegt hierover: “De aantrekkingskracht tussen Miranda en Max zorgt ervoor dat mensen elke week opnieuw naar The Mallorca Files willen kijken. Worden ze verliefd? Daar kom je maar op één manier achter: kijken!” Julian Looman, de acteur die Max speelt, valt haar bij: “De spanningsboog van de relatie tussen Miranda en Max door de serie heen is geweldig. Dat is de beloning die je krijgt als je aflevering 1 t/m 10 kijkt.”

Welkom op Mallorca

Het grootste eiland van de Balearen dient als zonnige en glamoureuze setting voor de serie. De diversiteit van Mallorca was zeer aantrekkelijk voor de programmamakers. De maker van de serie, Dan Sefton, legt uit: “Er komen veel culturen samen; er heerst geen monocultuur. We wisten dat we op veel verschillende locaties konden filmen voor een mooi divers overzicht.”

The Mallorca Files

Acteur Julian Looman gaf toe dat hij wat misvattingen had over het eiland voordat de opnamen begonnen: “Ik dacht dat er vooral vrijgezellenfeesten waren, meisjes in bikini op het strand, en heel veel drank.”

Uitvoerend producent Ben Donald zorgde ervoor dat de serie een alternatief beeld gaf. Het stereotype van dronken toeristen in Magaluf stond niet op zijn agenda: “Ik was erop gebrand om het stereotype van de zongebruinde Britse toerist aan zijn English Breakfast na een vrijgezellenfeest te vermijden.” We zijn een heel andere richting ingeslagen. The Mallorca Files is veel glamoureuzer en ambitieuzer.”

De verhalen in het eerste seizoen nemen de kijker mee langs luxe villa's in het noordoosten en jachten van Russische oligarchen in Palma, naar een stierenvechtarena in het traditionele plaatsje Felanitx en de wijngaarden van de schilderachtige wijnregio van centraal Mallorca, en zelfs aan boord van een prachtige ouderwetse houten trein door de bergen naar Sóller.

De Spaanse actrice Maria Fernández-Ache, die de stoere politiechef Inés Villegas speelt, heeft haar eigen theorie over het geheime ingrediënt van de serie: de hoeveelheid zon op Mallorca! Ze legt uit: “Hier krijgen ze het zonlicht dat ze in het noorden van Europa nodig hebben. De zon straalt hen tegemoet. Mensen worden er blij van!”

Prik een datum met Miranda en Max

The Mallorca Files

Zoals Max in de eerste aflevering zegt: “Volgens mij heb je een Mallorca-momentje nodig; de zon is warm, het bier is koud en de mensen houden van het leven!”

Spring dus in zijn BMW cabrio, doe je gordel om en geniet van de wrange humor, de warme mediterraanse kleuren en de prachtige Spaanse omgeving in The Mallorca Files!

De serie is te zien vanaf maandag 9 maart om 21:00 uur op BBC First.

By Steve Coats-Dennis