Blog Image

Vijf redenen waarom je Years and Years niet mag missen

Tuesday 28 May 2019

Eens in de zoveel tijd komt er een dramaserie voorbij waar iedereen het over heeft. "Years and Years", dat vanaf 2 juni te zien is op BBC First, is zo'n serie.

Het is een familiedrama met een twist. De serie volgt de Lyons, een doorsneegezin in Manchester, in hun dagelijkse leven en we zien ook wat de nabije toekomst voor hen in petto heeft. Years and Years laat zien hoe dit gezin reageert op de gebeurtenissen in hun persoonlijke leven en de gebeurtenissen in de wereld waaraan ze niet kunnen ontkomen, van 2019 tot en met 2034.

Years and Years

Hier zijn vijf redenen waarom Years and Years volgens ons een must-see is:

De serie is gecreëerd door de internationaal geprezen schrijver Russell T. Davies

De bekroonde schrijver Russell T. Davies werd in 1999 bekend bij het grote publiek met zijn vernieuwende homodrama Queer As Folk. In 2005 boekte hij mainstream succes toen hij als uitvoerend producent en hoofdschrijver Doctor Who terugbracht op tv na een afwezigheid van zestien jaar. Meest recentelijk schreef en produceerde hij het veelgeprezen, politieke drama A Very English Scandal dat genomineerd werd voor zowel een BAFTA- als een Golden Globe-award voor beste miniserie.

Years and Years

Verrassend genoeg liep Russell al sinds midden jaren '90 rond met het idee voor deze serie! De verkiezing van Donald Trump in november 2016 bewoog hem er uiteindelijk toe om zijn idee op papier te zetten. In een politiek klimaat dat meer verdeeld en angstaanjagender leek dan ooit, voelde hij de behoefte om dit scherpe politieke drama te maken waarin hij de toestand van de wereld kon tackelen. “De wereld staat onder spanning op dit moment. Het zijn vreemde en verwarrende tijden. En het wordt er niet beter op”, zei hij tegen een publiek tijdens BAFTA Cymru.

Emma Thompson speelt een hoofdrol!

De met twee Oscars bekroonde actrice Emma Thompson maakt in Years and Years een zeldzaam uitstapje naar tv. Ze speelt de opkomende politica Vivienne Rook die voor verdeeldheid zorgt. Volgens de bedenker van de serie is ze zo'n moderne politica die “weet hoe ze de media moet bespelen. Ze maakt mensen aan het lachen en krijgt zo stemmen. Ze richt haar eigen partij op...”

Years and Years

Als dat nog geen belletje doet rinkelen, maakt Russell er geen geheim van dat hij populistische politici als Boris Johnson, Nigel Farage, Marine Le Pen en zelfs Donald Trump als voorbeeld heeft genomen voor dit charmante/beangstigende personage. Het Britse dagblad The Independent noemde Emma's acteerprestaties al "briljant".

Emma Thompson zelf geeft toe dat het niet moeilijk was om inspiratie te vinden voor Viv Rook, omdat de politiek barst van dergelijke types: “Ze presenteert zichzelf als een nuchtere, normale, werkende vrouw die gewoon het beste wil voor iedereen. Ze doet alsof normale mensen en normale zaken haar aan het hart gaan. Uiteraard is dit maar schone schijn en is ze een veel duisterdere persoon die aan de macht wil komen.”

De cast is fantastisch

De Lyons vormen het middelpunt van alle drama en het hart van de serie. Het gezin in Years and Yearswordt gespeeld door een sterrencast.

Russell Tovey, vooral bekend van Doctor Who, Looking en Him & Her, speelt Daniel Lyons, een toegewijde woningcorporatiemedewerker in Manchester die worstelt met een wereld die om hem heen uit elkaar lijkt te vallen. De acteur prees de serie als een mijlpaal in het vertegenwoordigen van LGBT-personages op tv: “Bij het portretteren van homo's heeft er een complete verschuiving plaatsgevonden vanaf het moment dat ik in deze business begon.” Zijn personage wordt verliefd, trouwt en staat vervolgens voor uitdagingen net zoals bij een hetero personage zou gebeuren. Zijn seksualiteit is niet de focus van zijn personage.

James Bond-acteur Rory Kinnear speelt zijn oudere broer Stephen Lyons. Zijn personage is een financieel adviseur en huisman. Tegen de achtergrond van hun uiterst comfortabele leven in Londen, maken hij en zijn vrouw Celeste zich zorgen over hun oudste dochter Bethany. Door haar gebruik van technologie raakt zij namelijk steeds verder verwijderd van haar ouders maar ook van de samenleving in het algemeen. In de eerste aflevering draagt ze een digitaal masker met steeds veranderende emoji's, waardoor het onmogelijk is om haar ware ik te zien.

Aan het hoofd van het gezin staat zonder twijfel Muriel Lyons, gespeeld door de prachtige Anne Reid (die we nog kennen als Celia in het razend populaire Last Tango in Halifax). Muriel is een sterke noordelijke matriarch die het hele gezin bij elkaar houdt. Anne is vol lof over het spelen van haar oudere personage in de serie: “Ik heb heel veel geluk dat mensen zoals Russell rollen schrijven voor oudere mensen zoals ik. Hij heeft zoveel diepgang als schrijver. Muriel heeft een heel pittig karakter en het was een voorrecht om haar te mogen spelen.”

Years and Years belicht de huidige toestand van de wereld

Een van de opvallendste aspecten van Years and Years is hoe de worstelingen van de familie Lyons zijn geplaatst in een op politiek, economisch en technologisch vlak onstabiele wereld. LET OP! SPOILERS!Vijf jaar later in het post-Brexit jaar 2024 zien we dat president Trump aan zijn tweede ambtstermijn is begonnen, Charles III tot koning is gekroond, Rusland Oekraïne is binnengevallen waardoor er een vluchtelingenstroom naar het Verenigd Koninkrijk is ontstaan en Angela Merkel is overleden. En dat is nog maar het begin!

Years and Years

Hoewel de serie naar de toekomst springt, verzekert Russell T. Davies: “Dat is slechts een middel. Het draait allemaal om het nu.” In de serie is het huiselijke leven van het gezin verweven met actuele wereldwijde trends om een zowel persoonlijk als politiek drama te creëren.

Schrijver Russell zegt dat de serie slechts vijftien jaar in de toekomst kijkt, omdat je anders de acteurs zou moeten vervangen of afleidende protheses zou moeten gebruiken maar vooral omdat het klimaat in die periode duidelijk zal zijn veranderd.

En er valt ook genoeg te lachen!

Hoewel er een dreigend beeld van de toekomst wordt geschetst, zorgt het gezin voor de nodige warmte en humor. Te midden van de uitdagingen in de nabije toekomst zien we briljante flitsen van Russell T. Davies' kenmerkende humor. De bedenker van de serie bekende onlangs: “Ik kan niet meer dan zes regels schrijven zonder een grap in de tekst te verwerken.” Ik wil niet al te veel weggeven, maar laten we zeggen dat er een huisrobot genaamd Keith is die op meer dan één manier wordt gebruikt!

Years and Years is een episch familiedrama dat barst van de ideeën, verbeelding en passie. Kijk mee met de Lyons terwijl ze zich staande proberen te houden in een wereld die razendsnel afstevent op de toekomst. Is er hoop voor dit gewone gezin om de wereld te veranderen? Deze unieke 6-delige hedendaagse dramaserie wordt vanaf 2 juni uitgezonden op BBC First – mis het niet!

By Steve Coats-Dennis