Menu

OVER DE SERIE

Nieuw leven ingeblazen voor een nieuwe generatie

Het is 1805. Pierre, Natasha en Andrei maken alle drie deel uit van de mondaine elite van St Petersburg. Met jeugdige ambitie zijn ze op zoek naar de zin van het leven.

De vriendelijke maar lastige Pierre, onwettige zoon van de rijkste man van Rusland, wil de wereld verbeteren. De knappe en galante Andrei, gefrustreerd door de oppervlakkigheid van zijn leven, zoekt een doel, terwijl de mooie en levenslustige Natasha op zoek is naar ware liefde. Tegelijkertijd rukt Napoleons leger steeds verder op naar de Russische grenzen.

Terwijl ze aan alle zekerheden beginnen te twijfelen, staat de Russische samenleving om Pierre, Andrei en Natasha heen op het punt voor altijd te veranderen.

Feiten

Voor de drie achtereenvolgende winterscènes is ongeveer 30 ton sneeuw gebruikt.

Er is meer dan 5 kg buskruit gebruikt om de achtergrondfiguranten te trainen, zodat ze vijf echte vuursteengeweren konden afschieten.

Meer dan 60 uur werd getraind met de belangrijkste kanonnenteams van de Russen en de Fransen. Ze leerden de juiste opstellingen, de geschiedenis van de kanonnen en andere apparatuur, maar ook hoe je met kanonnen omgaat en ze laadt en afschiet.

Aan het trainen van de Franse infanteristen (voorgrond- en achtergrondfiguranten) werd meer dan 100 uur besteed. Daarbij ondergingen alle figuranten het winterse boot camp. En dan werd ook nog eens meer dan 200 uur besteed om de Franse en Russische infanteristen te trainen voor gevechtshandelingen in de zomer.

Meer dan 500 achtergrondfiguranten werden getraind in boot camps, voor winter en zomer. Ze leerden er de legerformaties, marcheren, het hanteren van geweer en bajonet, en hoe hun wapens te gebruiken. Daarnaast kregen ze geschiedenisles over de periode en leerden ze geïmproviseerde EHBO voor op het slagveld.

Voor een extra authentiek resultaat waren acteurs nodig om soldaten te spelen, getraind als de gemiddelde dienstplichtige van die tijd. Die leerden toen alleen maar de basis op het gebied van marcheren, omgaan met wapens en opstellingen op het slagveld.

Elke jas van een hogere officier weegt 3,8 kg.

Er hebben 180 mensen gewerkt aan de militaire uniformen voor War and Peace.

De kostuums zijn afkomstig uit veel verschillende landen: Italië, Tsjechië, Polen, Rusland, Witrusland, Engeland en Litouwen.

Het bed van graaf Bezhukov was meer dan 4 m hoog.

Voor de scenes waarin Anatoles been wordt geamputeerd, werd 5 liter nepbloed gebruikt.

Profielen

War and Peace - Profiles

Pierre Bezukhov

gespeeld door Paul Dano

Pierre is een buitenbeentje. De onhandige buitenechtelijke zoon van een stinkend rijke graaf werd in het buitenland opgeleid maar is teruggekomen naar Rusland nu de gezondheid van zijn vader achteruit gaat. In de society gaat men hem uit de weg omdat hij Napoleon als een held vereert en enthousiast is over de revolutionaire politiek. Maar zijn onhandige eerlijkheid charmeert Andrei, die zijn trouwste vriend wordt, en ook Natasha, die graag bij hem is.

War and Peace - Profiles

Natasha Rostova

gespeeld door Lily James

Natasha brengt wat frisse lucht in de stijve societywereld. Zij kan lachen, begrijpt dat het leven er is om te leven. Als geliefde enige dochter van graaf en gravin Rostov is ze in Moskou opgevoed, in een hecht en liefdevol gezin. Nu heeft ze zich ontwikkeld tot een vurige tiener. Als ze de romance tussen Nikolai en Sonya ziet opbloeien, beseft ze dat ze zoiets ook voor zichzelf wil.

War and Peace - Profiles

Andrei Bolkonsky

gespeeld door James Norton

Prins Andrei is een briljante jongeman uit een adellijke familie. Zijn mooie vrouw Lise is zwanger van hun eerste kind. Maar hij veracht de domme, oppervlakkige societywereld van St Petersburg. Als de oorlog uitbreekt, neemt hij als adjudant dienst in de staf van generaal Kutuzov en laat zijn vrouw achter bij zijn strenge vader, die ver weg op het platteland woont. Voor Andrei is dit de kans waarop hij heeft gewacht om glorie en een doel in zijn leven te vinden.

War and Peace - Profiles

Prince Vassily Kuragin

gespeeld door Stephen Rea

Prins Vassily is een rijke societyman met veel invloed. Naar verwachting wordt hij nog rijker als zijn familielid graaf Bezukhov overlijdt. Hij doet er alles voor om die erfenis te krijgen, gaat zelfs zover Pierre toe te staan bij zijn familie te logeren om de oude man een plezier te doen. Zijn andere prioriteit zijn zijn kinderen, Helene en Anatole – niet zozeer om ze gelukkig te zien worden maar om te zorgen dat ze beiden een puissant rijke partij trouwen.

War and Peace - Profiles

Helene Kuragina

Tuppence Middleton

Als mooie, geestige en charmante jonge vrouw uit een belangrijke familie is Helene heel populair in de society. Ze is nog niet getrouwd maar haar vader prins Vassily is van plan een uitzonderlijk rijke man voor haar te vinden. Helene helpt hem daar met enige tegenzin bij – maar geniet ondertussen met volle teugen van de aandacht van de mannen om haar heen.

War and Peace - Profiles

Prince Nikolai Bolkonsky

gespeeld door Jim Broadbent

Prins Nikolai was een van de beroemdste generaals van zijn generatie. Maar dat was lang geleden, en hij woont nu al weer heel lang op zijn afgelegen landgoed De Kale Heuvels, waar hij zich heeft afgezonderd. Hij is een veeleisende vader voor Andrei, voor wie hij ook een briljante militaire loopbaan wil, en voor zijn dochter Marya, die veel van hem houdt maar doodsbenauwd is voor zijn vreselijke woedeaanvallen.

War and Peace - Profiles

Anatole Kuragin

gespeeld door Callum Turner

Anatole is een zwierige, rijke jongeman en het hart van een losbandig groepje met een slechte reputatie, die veel drinken en achter de vrouwen aan zitten. De invloed van zijn vader heeft altijd gezorgd dat hij niet in de problemen kwam maar prins Vassily is nu vastbesloten een rijke erfgename voor zijn zoon te vinden. Anatole speelt het spel graag mee, maar of hij er al aan toe is zich te settelen … ?

War and Peace - Profiles

Anna Mikhailovna

gespeeld door Rebecca Front

Anna Mikhailovna wil van alles het beste voor haar geliefde zoon Boris. Jammer genoeg is ze niet de rijkste uit de Petersburgse society, en ze heeft ook niet de beste connecties. Maar Anna Mikhailovna is een rasechte opportunist en door haar ogen en oren goed open te houden en op het juiste moment druk uit te oefenen op de mensen om haar heen hoopt ze voor haar zoon een schitterende toekomst te regelen.

War and Peace - Profiles

Anna Pavlovna

gespeeld door Gillian Anderson

Iedereen wil bij de schitterende salons van Anna Pavlovna zijn; de hele Petersburgse society roddelt en speculeert daar over elkaar en de nieuwste schandalen. Zelf ongetrouwd, heeft Anna veel meer belangstelling voor de relaties van anderen. Ze weet alles van iedereen en vindt het heerlijk haar vrienden en medestanders Vassily en Helene bij hun plannetjes te helpen.

War and Peace - Profiles

Boris Drubetskoy

gespeeld door Aneurin Barnard

Boris is de enige zoon van Anna Mikhailovna en haar oogappel. Hij geneert zich voor hoe zij manipuleert om hem vooruit te helpen, maar heeft er wel profijt van. Zo krijgt hij een belangrijke functie in de staf van de Tsaar in de campagne tegen Napoleon. Als verre neef van de Rostovs is Boris dichtbij die familie opgegroeid, als vriend van Nikolai – en misschien zelfs als toekomstige echtgenoot van Natasha …

War and Peace - Profiles

Count Ilya Rostov

gespeeld door Adrian Edmondson

Graaf Rostov is een warme, toegankelijke man die zich meer op zijn gemak voelt bij zijn familie in Moskou dan in de mondaine Petersburgse society. Zijn enige nadeel is dat hij te goedgeefs is: met zoveel mensen om voor te zorgen en te vermaken, past hij niet altijd goed genoeg op de familiefinanciën.

War and Peace - Profiles

Countess Natalya Rostova

gespeeld door Greta Scacchi

Gravin Rostova is een toegewijde moeder voor haar drie kinderen Nikolai, Natasha en Petya. Ze ziet ze liefst allemaal gelukkig. Maar ze is wat zakelijker dan haar echtgenoot en ziet in dat financiële zekerheid ook belangrijk is. Misschien is ze daarom niet zo enthousiast over nicht Sonya, wiens liefde voor Nikolai haar zoon hem straks weleens voor moeilijke keuzes zou kunnen stellen.

War and Peace - Profiles

Fedya Dolokhov

gespeeld door Tom Burke

Dolokhov is een gehaaide jongeman met een gevaarlijke blik in zijn ogen. Zijn familie is niet bijzonder vooraanstaand maar hij compenseert dat door in Anatoles wild levende groepje de extreemste en meest roekeloze te zijn. Hij veroorzaakt de nodige problemen voor de mensen om hem heen maar niets lijkt hem zelf te raken. Hij creëert zijn eigen geluk.

War and Peace - Profiles

Marya Bolkonskaya

gespeeld door Jessie Buckley

Marya is Andrei's lieve, vriendelijke zus, die met hun vader op zijn verafgelegen landgoed woont. Anders dan andere rijke jonge vrouwen van haar leeftijd heeft ze nooit deel uitgemaakt van de society; haar enige gezelschap is een jonge française, mademoiselle Bourienne. Ze is doodsbang om haar vader boos te maken maar haalt veel troost uit haar diepe geloof en haar sterke liefde voor haar broer.

War and Peace - Profiles

Nikolai Rostov

gespeeld door Jack Lowden

Nikolai is de koppige oudste zoon van de familie Rostov. Hij wil naar buiten, de wereld zien, en neemt enthousiast dienst in het Russische leger tegen de Fransen om te laten zien dat hij een man is. Net als de rest van zijn familie is Nikolai opgegroeid met zijn verarmde nicht Sonya. Nu ze wat ouder worden, worden ze verliefd op elkaar, maar een relatie met een arm familielid is een bron van zorg voor zijn moeder.

War and Peace - Profiles

Sonya Rostova

gespeeld door Aisling Loftus

Sonya is een vriendelijk meisje en eindeloos geduldig. Als jonge vrouw zonder geld is ze door de Rostovs opgenomen, waar ze opgroeide met Nikolai, Natasha en Petya. Veel later werd ze verliefd op Nikolai. Maar ze weet dat ze zonder eigen vermogen bepaald niet gravin Rostovs eerste keus is voor haar zoon.

bekijk het op...

BBC First is beschikbaar op de volgende televisiestations:

België – Telenet 561
Nederland – KPN 23

Voor meer informatie over hoe te abonneren op BBC First, neemt u contact op met uw provider.