Menu

OVER DE SERIE

Engeland is geboren

We bevinden ons in de negende eeuw na Christus en veel van de aparte koninkrijken die samen tegenwoordig Engeland vormen, zijn in de handen gevallen van de binnenvallende Vikings. Alleen het grote Koninkrijk van Wessex staat opstandig onder leiding van visionair Koning Alfred de Grote. Het is het laatste Koninkrijk.

Deze turbulente achtergrond is toneel van het leven van Uhtred (Alexander Dreymon). Geboren als de zoon van een Saksische edelman, als wees bij de Vikings terecht gekomen, vervolgens ontvoerd en grootgebracht als één van hen. Zijn loyaliteit wordt aanzienlijk op de proef gesteld als hij wordt gedwongen om te kiezen tussen zijn geboorteland en de mensen waarmee hij is opgegroeid. Wat is hij; Saksisch of Viking? Tijdens zijn zoektocht om zijn geboorterecht te claimen, moet Uhtred een gevaarlijk pad bewandelen tussen beide kanten als hij een bijdrage wil leveren in het ontstaan van een nieuwe natie en uiteindelijk zijn voorouderlijk land te heroveren.

The Last Kingdom gaat over heroïsche daden en grootse gevechten, met een thematische diepte die politiek, religie, oorlog, moed, liefde, loyaliteit en onze universele zoektocht naar identiteit omarmt. Met echte historische figuren en gebeurtenissen gecombineerd met fictieve karakters is het een verhaal over hoe mensen hun krachten bundelden onder leiding van een van de meest iconische koningen in de geschiedenis, om zo hun land terug te winnen en een plek op te bouwen die ze hun thuis kunnen noemen.

Profielen

The Last Kingdom

Uhtred

gespeeld door Alexander Dreymon

Geboren van Saksische adel maar als Deen grootgebracht, groeit Uhtred op met een tegenstrijdige identiteit.

Hij is een natuurlijke krijger, een echte leider, onbevreesd, instinctief en gedreven door een diepgewortelde behoefte om zijn thuisland te heroveren; Bebbanburg, Northumbria. Hij is gevat, onstuimig met een liefde voor gevaar, hij volgt zijn intuïtie en verafschuwt het geloof, het vasten en de gehoorzaamheid waar Koning Alfred zo voor staat.

Zoals het een Deen betaamt, gelooft hij dat het leven gepassioneerd en tot het uiterste geleefd moet worden. Hij is charmant, energiek, charismatisch en hij heeft een diep gevoel voor gerechtigheid; kwaliteiten die hem aantrekkelijk maken voor vrouwen. Maar zijn impulsiviteit en oneerbiedigheid brengen hem soms in de problemen.

The Last Kingdom

Alfred

gespeeld door David Dawson

Als de koning met een droom om de gescheiden koninkrijken van Engeland te verenigen, heeft Alfred integriteit en waardigheid. Zoals Uhtred dapper en gedurfd is, is Alfred een denker en meesterstrateeg, maar gaat tegelijkertijd gebukt onder een slechte gezondheid.

Hij is een man van grote wijsheid en hij is toegewijd aan de kracht van het geschreven woord en het verspreiden van het Christendom. De verantwoordelijkheden van het leiderschap rusten zwaar op Afred’s schouders, maar zijn geloof en innerlijke kracht worden eeuwig op de proef gesteld door zijn aanhoudende ontrouw.

Ondanks deze zwaktes, blijft hij vastberaden. Zelfs Uhtred, die Alfred eerst zag als een humorloze muggenzifter, begint de man te bewonderen die bekend zal staan als Koning Alfred de Grote.

The Last Kingdom

Lord Uhtred

gespeeld door Matthew Macfadyen

De vader van Uhtred, Lord Uhtred is een formidabele vechter en een echte leider. Hij regeert het koninkrijk van Bebbanburg in Norhumbria.

Hij is een serieuze en ietwat afstandelijke man wiens toewijding aan Bebbanburg weinig tijd overlaat voor zijn twee zoons. De jonge Uhtred worstelt om zijn vaders affectie en goedkeuring voor zich te winnen.

The Last Kingdom

Brida

gespeeld door Emily Cox

Net zoals Uhtred, is Brida ontvoerd als kind en opgevoed door Denen.

Hun overeenkomstige lot bindt hen aan elkaar als geestverwanten; de twee worden beste vrienden en geliefden.

Brida is onbevreesd, dapper, uitgesproken en een geboren vechter. Deze kwaliteiten maken dat zij zich direct thuisvoelt in de onstuimige wereld van de Denen.

The Last Kingdom

Ubba

gespeeld door Rune Temte

De hoogste Deen in rank, Ubba, is een berg van een vent; luid, recht voor z’n raap, gewelddadig, speels en enigszins losgeslagen.

Uhtred is als jongen gewaarschuwd nooit te vechten tegen de woeste krijger Ubba, maar het lot zou wel eens anders kunnen beslissen.

Ubba’s zwakte is zijn bijgeloof en zijn vertrouwen in zijn tovenaar, Storri.

The Last Kingdom

Earl Ragnar

gespeeld door Peter Gantzler

A formidable and infamous Danish warlord, Earl Ragnar is fearless, charming, and a natural leader – but also a warm-hearted family man.

Devoted to his son, Ragnar the Younger, he doesn’t hesitate to also take Uhtred under his wing, seeing spark and courage in the Saxon boy. Uhtred sees Ragnar as his true father.

The Last Kingdom

Ragnar the Younger

gespeeld door Tobias Santelmann

Earl Ragnar is een buitengewone en beruchte Deense krijgsheer. Hij is onbevreesd, charmant en een natuurlijke leider, maar ook een liefhebbende familieman.

Hij is toegewijd aan zijn zoon, Ragnar de Jongere, en hij aarzelt niet om ook Uhtred onder zijn hoede te nemen, door de levenslust en moed die hij ziet in de Saksische jongen. Uhtred beschouwt Ragnar als zijn echte vader.

The Last Kingdom

Ravn

gespeeld door Rutger Hauer

De oude vader van Earl Ragnar, Ravn, is een ‘skald’; een hofdichter van de Vikings en een wijs man.

Gezien zijn aanzienlijke levenservaring, is hij filosofisch over de worstelingen van de Denen en is hij in staat zijn wijsheid over te brengen op de jonge Uhtred, die vaak fungeert als de ogen voor de blinde Ravn.

The Last Kingdom

Beocca

gespeeld door Ian Hart

De Saksische priestervader van Uhtred, Beocca, is op weg de meest vertrouwde adviseur van Alfred te worden. Alleen hij heeft daarom gezien hoe Uhtred opgroeide van jongen tot man en weet wat zijn werkelijke geboorterecht is.

Beocca is oprecht maar heeft een scheef gevoel voor humor, hij is slim en tactisch en heeft een mening waar Alfred veel waarde aan hecht. Met een oneindige hoop om de koppige Uhtred van het heidense pad af te houden, blijft Beocca een sterke vaderlijke genegenheid voelen voor de eigenzinnige Uhtred.

The Last Kingdom

Aelfric

gespeeld door Joseph Millson

Aelfric is de oom van Uhtred en dictator van de troon van Bebbanburg.

Aelfric is gewetenloos, berekenend en op macht belust. Hij ziet Uhtred als een belemmering in zijn greep op Bebbanburg en zet alles op alles om hem uit te schakelen.

zometeen op tv...

Aflevering 1, Seizoen 4

woensdag juli 28 bij 22:30

serie 4, aflevering 1

In de jaren na de dood van Alfred nemen de spanningen tussen Wessex en Mercia toe. Uhtred beseft dat zijn toekomstplan binnen bereik ligt en dat de tijd rijp is om het kasteel van zijn…

Aflevering 1, Seizoen 4

donderdag juli 29 bij 03:15

serie 4, aflevering 1

In de jaren na de dood van Alfred nemen de spanningen tussen Wessex en Mercia toe. Uhtred beseft dat zijn toekomstplan binnen bereik ligt en dat de tijd rijp is om het kasteel van zijn…

BBC First

BBC First, de plek van onvergetelijke karakters, onverwachte verhalen en onmisbare momenten.

wat is er nu op

bekijk het op...

BBC First is beschikbaar op de volgende televisiestations:

België – Telenet 561
Nederland – KPN 23

Voor meer informatie over hoe te abonneren op BBC First, neemt u contact op met uw provider.