Blog Image

Zal het recht zegevieren voor Phil McAfee? 

Het wachten is eindelijk voorbij: Traces seizoen 2 is gearriveerd en we zijn klaar voor meer moordmysteries in Dundee, Schotland!

We verklappen geheimen en delen enkele exclusieve inzichten over wat er in het tweede seizoen staat te gebeuren, maar eerst blikken we terug op het plot van het eerste seizoen. Let op: spoilers!

Terugblik op seizoen 1 van Traces

Traces S2

In een weekend in augustus 2001 geniet Emma Hedges (7 jaar) van een dagje uit met haar moeder Marie; het is de laatste keer dat zij haar moeder in leven ziet. Wanneer de 23-jarige Emma terugkeert naar Schotland voor een nieuwe baan als lab-assistente bij het Scottish Institute of Forensic Science and Anatomy, schrijft ze zich in voor een onlinecursus, waarin de beginselen van forensisch onderzoek worden onderwezen. Emma ontdekt echter dat de fictieve casus een opvallende gelijkenis en schokkende link vertoont met haar verleden: de moordzaak van haar moeder.

De zaak is toch nog niet gesloten…

Traces S2

Hoog aangeschreven professoren Sarah Gordon en Kathy Torrance zijn verantwoordelijk voor de baanbrekende onlinecursus. Emma is ervan overtuigd dat de cursus verband houdt met de zaak van haar moeder, maar Sarah blijft erbij dat het fictie is. Emma's vragen trekken al snel de aandacht van Detective Inspector Neil McKinven, waardoor de zaak wordt heropend. 

Terwijl Emma steeds meer geheimen ontrafelt rond de verdwijning van haar moeder, is ze vastbesloten om de waarheid boven tafel te krijgen – zelfs wanneer dit haar ongemakkelijk dicht bij de moord brengt. Tijdens het oplossen van de zaak leert Emma de charmante Daniel McAfee kennen, wat voor hen beiden tot iets onverwachts leidt...

De moordenaar wordt ontmaskerd

Traces S2

Emma en Daniel genieten van hun nieuwe romance, maar worden weer met beide benen op de grond gezet wanneer een bouwproject van Daniels familie hem een verdachte maakt in de moordzaak van Marie. Daniel weet dat zijn vader Phil McAfee zich niet aan de regels houdt. Hij gebruikt ondermaatse materialen in het oude familiebedrijf Tempo Tyres. 

De spanningen lopen hoog op wanneer Phil wordt ondervraagd door zijn vrouw over waar hij was op de avond van de moord op Marie Monroe. Hij was niet bij haar, maar hij ontkent alles. Nadat Tempo Tyres wordt doorzocht, wordt het stoffelijk overschot van Marie gevonden, wat erop wijst dat Phil schuldig is. Phils motief om Marie te doden, was dat hij een verhouding had met haar beste vriendin Izzy. Toen Marie Phil confronteerde met zijn verhouding en hoe hij haar beste vriendin Izzy behandelde, verloor Phil zijn zelfbeheersing en vermoordde Marie.

Dankzij ongelooflijk forensisch werk wordt het DNA van Phil aangetroffen, waardoor hij een hoofdverdachte wordt.

Wat kunnen we verwachten van seizoen 2?

Traces S2

Emma Hedges (Molly Windsor) volgt nu een opleiding tot forensisch chemicus en staat op het punt de moordzaak op haar moeder eindelijk opgelost te zien. Daniel (Martin Compston) moet voor het hooggerechtshof tegen zijn vader getuigen. Zal de relatie van Emma en Daniel de druk weerstaan? Zal het recht zegevieren?

Martin vertelt in een interview: "In de eerste aflevering van het tweede seizoen bouwen we op naar het proces van Phil, voor de moord op Marie. Daniel en Molly zijn heel even gelukkig samen, maar dan komt alles op losse schroeven te staan..."

Molly Windsor: "Het tweede seizoen speelt zich ongeveer vier maanden na het einde van het eerste seizoen af. Emma's relatie met Daniel is nog steeds een beetje vreemd, en ze moeten hun draai zien te vinden. Dan is er het proces tegen Phil MacAfee, wat alles natuurlijk nog gecompliceerder maakt." Maar het proces is niet de enige complicatie; een onverwachte ontdekking verrast zowel Emma als Daniel...

Sarah en Kathy weer in actie

We waren dol op Sarah en Kathy in het vorige seizoen, dus in dit seizoen spelen ze een grotere rol, waarbij ze een dodelijke bomaanslag onderzoeken. Er gaan verschillende zelfgemaakte bommen af in de omgeving van Dundee, met belangrijke aanwijzingen verborgen in de bommen zelf.

Traces S2

Maar kunnen Kathy en Sarah zich nog wel op de zaak concentreren, nu hun persoonlijke leven steeds ingewikkelder wordt? Jennifer Spence (Kathy Torrance): "Het blijkt dat studenten praten over Kathy in een besloten Facebook-groep. De decaan krijgt daar lucht van, dus wordt Kathy bij haar op het matje geroepen. Kathy krijgt te horen dat er problemen zijn met de manier waarop ze lesgeeft, dat ze een beetje een harde tante kan zijn en dat ze te kritisch is; deze uitdagingen zijn nieuw terrein voor haar. Het is niet leuk, maar het is toch iets waar ze mee om moet gaan, ook al is ze het er niet mee eens."

Traces S2

Dan is er nog het ingewikkelde liefdesleven van Sarah. Laura Fraser (Sarah Gordon) bekent: "Sarah heeft gevoelens voor Neil McKinven, maar ze probeert deze gevoelens te negeren. Haar gevoelsleven is een mysterie voor haar. Ze is ontzettend nauwkeurig als het gaat om bewijsmateriaal dat voor haar ligt, maar ze is niet in staat dat voor zichzelf te zijn in haar eigen emotionele landschap. Eigenlijk is ze gewoon verliefd aan het worden en probeert dit niet toe te geven aan haarzelf."

Traces S2

Maar zal er een ongemakkelijke situatie ontstaan, wanneer Neils vrouw Azra, gespeeld door Laila Rouass, voor het eerst aan het team wordt voorgesteld? Michael Nardone (Neil McKinven) legt uit: "Zijn vrouw is een goed persoon en ze is ook een zeer kundig politieagente – ze is een expert op het gebied van data-informatie. We leren wat meer over hun geschiedenis, maar we weten dat ze heel close zijn en dat ze al heel lang samen zijn. De aantrekkingskracht tussen hem en Sarah is er echter nog steeds. Er staat veel op het spel." 

Zullen Sarah en Neil toegeven aan hun overduidelijke chemie? Ontdek het zelf! Kijk het tweede seizoen van Traces vanaf woensdag 16 februari om 21:00 uur.

Klik hier voor meer informatie over seizoen 2 van Traces.

Door Milan Wells